OSUĐENI ZA NEMAR: Lekari nisu videli hematom na snimku, žena umrla u teškim mukama!

Ignorisali rentgenski nalaz

OSUĐENI ZA NEMAR: Lekari nisu videli hematom na snimku, žena umrla u teškim mukama!

Austrija -
Lekari nisu reagovali ni kada su stigli loši rezultati analize krvi, ni kada je pacijentkinji drastično pao pritisak

BEČ - Apelacioni sud u Beču u četvrtak je potvrdio presudu prvostepenog suda, kojom dvoje lekara moraju da plate ukupno 32.000 evra zbog nemarnosti koja je pacijentkinju (40) koštala života.

Preminula žena, majka troje dece, primljena je u bolnicu zbog teške upale nerava, zbog čega joj je bio oduzet jedan deo tela. Njoj je 2. juna 2011. godine ispod ključne kosti, uveden centralni venski kateter, putem kojeg je dobijala lekove i hranu. Ipak, medicinsko osoblje je tek pri trećem pokušaju uspelo da ubaci kateter i tom prilikom joj je probijena jedna arterija.

Lekarima se prebacuje da su ovu grešku morali da primete, posebno jer je odmah nakon uvođenja katetera pacijentkinja odvedena na rentgen. Snimak je, kako stoji u sudskim spisima, pokazao hematom veličine pesnice. Međutim, ni glavni lekar, ni njegova koleginica nisu učinili ništa. Lekari nisu reagovali ni kada su stigli loši rezultati analize krvi, ni kada je pacijentkinji drastično pao pritisak.

Ženi je bilo sve lošije, a tek nekoliko sati kasnije, kada joj je stanje postalo kritično, primila je transfuziju krvi. Lekari su potom hitnom operacijom pokušali da joj spasu život, međutim, nije joj bilo spasa. Veštačenje je pokazalo da bi bez sumnje preživela da su lekari pravovremeno reagovali i da nisu ignorisali rentgenske nalaze. Optuženi su se u toku procesa svaljivali krivicu jedni na druge.

Apelacioni sud je potvrdio presudu po kojoj će glavni lekar morati da plati 20.000 evra, dok će njegova asistentkinja platiti 12.000 evra.

"Snimak je tako jasan da bi i laik bi shvatio da se radi o ogromnom hematomu”, izjavio je sudija na samom kraju procesa. Osuđeni nemaju pravo na žalbu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja