(VIDEO) OSVOJILI PICERIJU: Policija oslobodila zgradu od pankera i anarhista!
Foto: Printscreen Youtube

Okončani desetočasovni nemiri u Beču

(VIDEO) OSVOJILI PICERIJU: Policija oslobodila zgradu od pankera i anarhista!

Austrija -
Posle desetočasovnih sukoba, policijja je konačno uspela da izbaci 19 bespravno useljenih stanara iz jedne zgrade u centru Beča. Tom prilikom je uhapšeno 31 lice

BEČ - Bečka policija uspela je konačno da iseli bespravno useljene stanare pankere iz kuće nazvane „Picerija anarhija“ (Pizzeria Anarchia) u 2. bečkoj opštini Leopoldštatu (Leopoldstadt), nedaleko od poznatog bečkog parka Pratera.

Posle desetočasovnih nemira i sukoba, policijja je uspela da izbaci 19 stanara zgrade broj 12 u Milfeldgase (Mühlfeldgasse) iz zgrade. Tom prilikom je uhapšeno 31 lice.

Da bi izvela ovu akciju, policija je mobilisala više stotina svojih pripadnika, sa jednim oklopnim vozilom i vatrogasnim šmrkovima. Policajci su juče oko pet sati ujutru ogradili područje oko zgrade, kada su krenuli u nj, naišli su na barikade anarhista, koji su se očito dobro pripremali za odbranu.

Pripadnici specijalne bečke policijske jedinice WEGA naišli su na zavarena čelična vrata i na desetine kubika šuta postavljenog. Na policajce su bacali jaja, farbu, buternu kiselinu... Policajcima su spremili i jednu opasnu zamku. Iznad vrata na koja su trebali da uđu postavljena je teška rerena koja je trebala po ulasku da im se sruši na glavu.

Stanari su kao odbrambena sredstva koristili i metalne policijske antidemonstracione ograde, koje su tokom noći pokupili sa ulice.

http://www.youtube.com/watch?v=io1s4kjF9xw

"To je bila naša „logistička greška“, priznala je policija.

Policija je odgovorila na napade mlazevima vode iz vatrogasnih cevi. Podršku bespravno useljenim stanarima pružilo je više stotina demonstranata desničara, a mnogi su u akciji i uhapšeni. Oko 19 sati policija je uspela da prodre na najviši sprat, a potom je zauzimala stan po stan i napolje terala pankere. Poslednja grupa je izbačena oko 20 časova iz dvorišta zgrade.

Solidarisali se sa starim stanarima

Istraga će da utvrdi šta se tačno dešavalo u Milfeldgase 12. Po svemu sudeći vlasnik zgrade jepustio pamkere-anarhiste da žive u zgradi besplatno šest meseci. Nadao se da će preostali podstanari koji su imali dugoročne ugovore napustiti zgadu jer je želeo da je renovira i poroda ili iznajmi za veći novac. Međutim oni nisu hteli dobrovoljno da se isele, a i pankeri su se solidarisali sa starim podstanarima, i ostali tu da žive još dve godine, sve do juče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track