OTAC ALIMPIĆ: Svečanom liturgijom obeležavamo početak obnove crkve!
Foto: Vladimir Kozomara

Hram rođenja Presvete Bogorodice u Beču

OTAC ALIMPIĆ: Svečanom liturgijom obeležavamo početak obnove crkve!

Austrija -
Želimo da crkvu prilagodimo i uredimo u pravoslavnom duhu, i sa obeležjima koja imaju naši hramovi, od izrezbarenih ikonostasa do polijeleja" kaže otac Jovan Alimpić

BEČ - U nedelju (12. oktobar) u 9.30 sati u najmlađem srpskom pravoslavnom bečkom Hramu rođenja Presvete Bogorodice biće održana sveta arhijerejska liturgija.

"Nedeljnom liturgijom obeležićemo početak njegove obnove", naglasio je Jovan Alimpić, starešina ovog hrama u razgovoru za Kurir.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se u Nojlerhenfeldu (Nojlerhenfeld), delu 16. bečke gradske opštine Otakringa. Rekonstrukcijom ove stare građevine, koja je donedavno bila rimokatolička, biće popravljeno sve što je načeo zub vremena poslednjih godina.

" Želimo da crkvu prilagodimo i uredimo u pravoslavnom duhu, i sa obeležjima koja imaju naši hramovi, od izrezbarenih ikonostasa do polijeleja" kaže otac Jovan Alimpić.

On dodaje da će liturgiju u nedelju voditi novi episkop Eparhije austrijsko­švajcarske, vladika Andrej Ćilerdžić. To je istovremeno prilika da se vladika predstavi parohijanima i da pozove na pomoć za obnovu hrama.

Otac Jovan Alimpić naglašava da će nakon obnove Hram rođenja Presvete Bogorodiceu bečkom Otakringu on biti otvoren za sve, pogotovo za rimokatolike ovog kraja, kojima je to dugo vremena bila crkva. Naime ovaj hram je Srpska pravoslavna crkva dobila na poklon od Rimokatoličke Crkve, njene Bečke nadbiskupije.

Reč je o građevini koja je stara više od dva i po stoleća. Njena izgradnja je završena u vreme slavne Marije Terezije. Osveštena je 1757., kao crkva pod patronatom Marije Bogorodice. Nekoliko godina kasnije je postala crkva rimokatoličke parohije bečkog Nojlerhenfelda.

Ovaj hram ima dva tornja. Oba su bila skoro potpuno uništena u savezničkom bombardovanju Beča 1945. godine. Posle Drugog Svetskog rata crkva je obnovljena. Rad na glavnoj sali crkve je trajao do 1957. Hram može da primi više od hiljadu vernika.

S obzirom da je u ovom delu Beča poslednjih decenija došlo do velikih demografskih promena,naseljavanja gastarbajtera i drugih imigranata, a istovremeno do velikog pada broja katoličkog stanovništva u parohiji, Bečka nadbiskupija je 2010. odlučila pokloniti ovaj hram Srpskoj pravoslavnoj crkvi (Eparhiji austrijsko­švajcarskoj).

Bečki Kardinal Kristof Šenborn (Christoph Schönborn) je krajem maja ove godine ključeve crkve svečano predao vladiki Irineju. Slava Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, je 21. septembra po novom kalendaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track