Ovo su najlepše zgrade Evrope!
Foto: Nic Lehoux

Izložba u Arhitektonskom centru Beča

Ovo su najlepše zgrade Evrope!

Austrija -
Za najbolju novu građevinu u Evropi proglašena je hala Harpa, koncertna dvorana i konferencijski centar u islandskom glavnom gradu Rejkjaviku
1 / 10 Foto: Nic Lehoux

BEČ - Do 15. septembra, u Arhitektonskom centru Beča u bečkom Muzejskom kvartu (Museumsquartier) može da se pogleda izložba evropskih građevina završenih poslednjih godina, koje su bile u najužoj konkurenciji za najveću i najpoznatiju nagradu za evropsku arhitekturu.

Najbolja nova građevina u Evropi je hala Harpa. To je koncertna je dvorana i konferencijski centar u islandskom glavnom gradu Rejkjaviku. Izgrađena je po zajedničkom projektu arhitektonskog biroa Henning Larsen Architects iz Danske, biroa Batteríiđ Architects iz Rejkjavika, i islandskog umetnika Olafura Eliassona.

Hala Harpa dobitnik je »Nagrade Mies van der Rohe za evropsku arhitekturu«, nazvane po jednom od najvećih arhitekata i dizajnera nameštaja 20. veka, Ludvigu Mis van der Roeu (Ludwig Mies van der Rohe).

Specijalna nagrada za perspektivne arhitekte ... Red bul akademija u Madridu
Specijalna nagrada za perspektivne arhitekte ... Red bul akademija u Madridu

Specijalno priznanje perspektivnim arhitektima koji još nisu navršili 40 godina dodeljeno je španskim arhitektima Mariji Langarita (María Langarita) i Viktoru Navaro (Victor Navarro), za Muzičku akademiju Red Bulla (Música Matadero) u Madridu.

U najužem izboru za nagradu za najbolju evropsku građevinu, bili su još i Pijačna hala u belgijskom Gentu, Dom za starija lica u portugalskom Alkaser do Salu (Alcácer do Sal) i Metropol Parasol, suncobran gradskog trga u Sevilji.

Ušla u nauži izbor... Pijačna hala u Belgiji

U konkurenciji su bile građevine iz 37 država Evrope, u prvom redu članica Evropske Unije, ali i svih drugih koje sa EU imaju potpisan dogovor o kulturnoj saradnji, a među njima je i Srbija. Ove je godine bilo ukupno 335 nominiranih građevina.

Od 16 nominovanih dela iz Austrije, jedan projekat je sagrađen u Srbiji i to je Rajfajzenova (Raiffeisen) centrala na Novom Beogradu, zdanje koje je projektovao biro Karl i Bremhorst iz Beča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track