PALMA U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Evropa ne treba da ima dvostruke aršine prema terorizmu!
Foto: Kurir Štampano

Poseta Beču

PALMA U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Evropa ne treba da ima dvostruke aršine prema terorizmu!

Austrija -
Marković je naglasio da zastava, koja je dronom spuštena na stadion, propagira ideju Velike Albanije, čije pristalice žele delove teritorija, ne samo Srbije, već Makedonije, Crne Gore i Grčke

BEČ - Evropa ne bi trebalo da koristi dvostruke aršine u osudi terorizma, ocenio je danas u Beču lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković-Palma, koji predvodi veliku delegaciju ovog grada u poseti austrijskoj prestonici.

On je, u razgovoru sa austrijskim poslanicima u parlamentu, rekao da lično smatra da ono što se dogodilo na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu nije bila provokacija, već teroristički akt.

Marković je naglasio da zastava, koja je dronom spuštena na stadion, propagira ideju Velike Albanije, čije pristalice žele delove teritorija, ne samo Srbije, već Makedonije, Crne Gore i Grčke.

On je istakao da neki u Evropi to nazivaju provokacijom, kao što to čine i za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Lider Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache), koji je predsedavao sastankom austrijskih poslanika i delegacije iz Srbije, rekao je da je Austrija, a naročito njegova stranka uvek imala jasan stav prema terorizmu.

Lider FPO Štrahe podržao je želju za daljim unapređenjem već dobrih odnosa dve zemlje i kazao da neće biti smanjenja austrijskog kontingenta pri KFOR.

On je osudio spuštanje zastave Velike Albanije na stadion u Beogradu od strane Albanaca, kritikujući i ćutanje međunarodne zajednice prema zločinima nad Srbima i njihovim svetinjama.

Štrahe je rekao da je nedavno imao prilike u Sarajevu da razgovara sa građanima koju su mu ukazali na postojanje jake mreže salafista, i dodao da je Beč, odmah posle Sarajeva, prema obaveštajnim službama, centar salafista u Evropi.Zbog toga je, kako je podvukao, važna zajednička borba protiv terorističkih struktura.

Marković je apelovao na poslanike i vladu Austrije da ne smanjuju kontingent svojih vojnika na Kosovu i Metohiji.On je rekao da su Srbi na Kosovu posebno zahvalni austrijskim vojnicima za njihovom angažovanju, dodajući da zbog toga uživaju posebno poverenje.

Marković je podvukao da u Srbiji postoji politička stabilnost kao nikada do sada zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću i koalicije čiji je član, a koja podržava rad vlade i premijera.

Govoreći o privredi Marković je poručio da bi želeo da trgovinski deficit između dve zemlje bude u budućnosti manji i da Srbija više izvozi u Austriju. Prema njegovim rečima austrijski izvoz u Srbiju iznosi 530 miliona evra, dok je uvoz iz Srbije 380 miliona evra.

On je, ukazujući na sankcije EU prema Rusiji i ruski embargo, pozvao austrijske privrednike da otvore svoja postrojenja u Srbiji, koja ima bescarinske sporazume sa Rusijom, Belorusijom, Turskom i Kazahstanom.

"Nudimo u najmanje deset gradova besplatne lokacije za izgradnju fabrika austrijskim privrednicima koji su zbog sankcija ostali bez pristupa ruskom tržištu", kazao je on dodajući da se trenutno ne može proceniti koliko dugo će trajati obostrane sankcije.

Takođe je ponudio 20 hektara zemlje u industrijskoj zoni Jagodine na poklon zainteresovanim investotorima iz Austrije, koji bi želeli da grade fabrike u Srbiji, kako bi izbegli da izgube višegodišnje tržište u Rusiji.

Poslanicima je kazao da se radi o lokaciji sa kompletnom infrastrukturom, oko 500 metara od međunarodnog koridora. Takođe je pozvao poslanike da dođu u posetu Srbiji, u zemlju koja je spremna da dalje pospeši već odlične odnose.

Sastanku su prisustvovali i poslanici stranke "Tim Štronah" i "Neos", a poslanik "Tima Štronah" Georg Feter rekao je da je u interesu Austrije stabilnost na Balkanu, jer se svaka nestabilnost veoma brzo odražava i na Beč, što se moglo videti posle utakmice Srbija - Albanija, kada je došlo do incidenta navijača u 16.bečkom okrugu.

Marković se nalazi na čelu političke delegacije Jagodine, koja je u Beč dovela 600 studenata, koji studiraju u ovom gradu i studenata iz ovog grada koji studiraju u drugim mestima Srbije i inostranstvu, kao i privrednike i zaposlene vrtića "Pionir".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track