PANIKA: Austrijski tinejdžer preti da će pobiti svoje školske drugove!
Foto: ORF

džihadista ISIL se oglasio

PANIKA: Austrijski tinejdžer preti da će pobiti svoje školske drugove!

Austrija -
Direktor bečke stručne škole Längenfeldgasse, Erih Mačo potvrdio da Oliver N. (16) koji se priključio ISIL šalje svojim bivšim drugarima iz razreda preteće poruke i video-snimke u kojima im preti „klanjem“

BEČ - Oliver N. (16), koji je prešao u islam zaveden terorističkom ideologijom organizacije ISIL, preti putem SMS poruka i video snimaka svojim bivšim školskim drugarima da će ih zaklati.

Oliver je pažnju austrijske javnosti na sebe skrenuo objavljivanjem video-poruke u kojoj objavljuje rat nevernicima i poziva istomišljenike da se priključe ISIL-u na ratištu.

Direktor stručne škole Längenfeldgasse u 12. bečkoj opštini, Erih Mačo (Erich Macho), izjavio je austrijskom javnom servisu ORF da Oliver šalje svojim bivšim drugarima iz razreda preteće poruke i da ih maltretira video-snimkom u kojem im preti „klanjem“.

Svi ovi učenici odmah su dobili pomoć psihologa, koji od objavljivanja prve video-poruke svakodnevno radi na smirivanju preplašenih učenika. Austrijska policija počela je sa specijalnom obukom službenika koji će raditi na prevenciji radikalizma u školama. Ovi programi uskoro će započeti u školama širom Austrije, a u njih će biti uključeni i specijalizovani pedagozi, koji će paziti na potencijalne promene u ponašanju svojih učenika.

Podsećamo, Oliver N. je, nakon dobijanja otkaza 23. avgusta, prestao da odlazi u školu i od tada ga niko nije video. Tinejdžer je 6. oktobra, sa ratišta u Siriji ili Iraku, objavio video-poruku u kojoj muslimane poziva na linč nevernika i pristupanje ISIL-u. Mladića su na ovom video-snimku prepoznali drugovi iz škole, koji su zatim objasnili da se Oliver u poslednje vreme izuzetno promenio. Učenik je prestao da pije, a prekinuo je i kontakt sa svojim drugaricama i poznanicama. Za Oliverom je raspisana međunarodna poternica.

Džihadiste skidaju sa internetaBudući da pripadnici ISIL-a svoje ideje i terorističku propagandu najbrže dele putem društvenih mreža i/ili video-snimaka na Jutjubu, austrijski MUP najavio je blisku saradnju sa Guglom/Jutjubom. Ukoliko pregovori proteknu bez većih problema, između nadležnih službi i Gugla uskoro će biti uspostavljena direktna telefonska linija da bi se čim službe pronađu džihadistički video ili posting, Gugl odmah skinuo neprikladne sadržaje sa interneta.Trenutno potencijalnim džihadistima ne treba puno vremena da pronađu željene sadržaje. Ukoliko korisnik na sajtu google.at ukuca reč „Ubijte“ (tötet), jedna od ponuđenih opcija za automatsko dopunjavanje rečenice biće „nevernike gde god ih pronađete“ (die ungläubigen wo immer ihr sie findet).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track