BEČKI BAL U BEOGRADU: Na meniju pastrmka, supa, teleći file u testu i tartuf knedle

Kuvar Toni Mervald za Kurir

BEČKI BAL U BEOGRADU: Na meniju pastrmka, supa, teleći file u testu i tartuf knedle

Austrija -
Za knedle sa nugat sosom i malinama koristi se, između ostalog, i maslac sa tartufima, pa su zato i dobile ovo ime

BEČ - Toni Mervald (Toni Mörwald), jedan od najpoznatijih austrijskih kuvara pripremaće specijalitete za goste trećeg Bečkog bala u Beogradu u subotu uveče u hotelu "Metropol palas".

Njegov balski meni imaće predjelo, supu, glavno jelo, sa prilogom i sosom i desert.

Predjelo je izvorska pastrmka, na nemačkom Alpenlachs (alpski losos), koja se smatra najboljom ribom Austrije. Riba će biti poslužena sa sosom od meda i senfa, uz ruske palačinke (blini) od ječmenog brašna, servirane sa kremom od limuna i kavijarom.

Sledi velute, "baršunasta" supa. Priprema se na bazi blede zaprške i bujona, povrća i začina. Sastojci se usitne, za zatim legiraju pavlakom i žumancem. Mervaldov tim za Bečki bal u Beogradu priprema velute od šargarepe i pikantne začinske mešavine kari.

Glavno jelo je teleći file u hlebnom testu, sa priloženim vrganjima i bordoškim sosom. Sos nazvan po francuskom gradu Bordou je jedan od klasičnih toplih soseva u francuskoj kuhinji. Vino iz Bordoa mu je važan sastojak, zatim luk vlašac, beli biber, timijan, lovor, kao i smeđi sos od pečenja.

Na kraju, kao desert dolaze slatke tartuf-knedle, sa nugat sosom i malinama. Za ove knedle između ostalog, koristi se maslac sa tartufima, pa su zato i dobile ovo ime.

Za čitaoce Kurira Mervald je otkrio kako priprema neka od svojih najomiljenijih jela - penastu supu od baštenske krbuljice sa pečenim jajetom prepelice i srneća leđa sa povrćem na roštilju.

Penasta supa od baštenske krbuljice, sa pečenim jajem prepelice

Sastojci (za četiri osobe):

Supa:

100 grama krbuljice

300 mililitara slatke pavlake

400 mililitara pileće bistre supe

100 grama maslaca

so

beli biber

belo balzamsko sirće (balsamico)

Jaja:

četiri jaja prepelice

brašno

mrvice (prezle) za paniranje

jaje (kokošje, za paniranje)

mast za pečenje

20 grama imperijalnog kavijara (zlatno smeđi, od jesetre)

Priprema:

Supa: Zajedno ukuvati, pa začiniti slatku pavlaku, pileći bujon i maslac. Dodati krbuljicu, pa sve zajedno izmiksati mikserom.

Jaja: Jaja prepelice kuvati sat i 40 minuta, preliti ih hladnom vodom, oljuštiti, posoliti, pa panirati. Kratko ih zapeću u vreloj masti. Odseći vrh jajeta, napuniti jaje kavijarom i staviti u serviranu supu u tanjiru. Kao dekoraciju dodati i krbuljicu (vidi sliku).

Srnetina sa povrćem na roštilju

Sastojci (za četiri osobe):

800 grama srnećih filea sa kostima

so, biber, naseckani timijan, naseckana kleka, maslinovo ulje

600 grama različitog povrća (paradajz, tikvice, patlidžan, pečurke, krompir...)

Priprema:

Srneća leđa natrljati začinima i začinskim bilje pa sa malo maslinovog ulja zamotati u aluminijumsku foliju. Staviti na roštiljsku rešetku i peći dok ne postane ružičasto (meso okretati više puta). Kada je meso postalo ružičasto (obično za to treba 10 do 15 minuta na roštilju, zavisno od veličine), izvaditi ga iz folije, te još malo ostaviti da stoji direktno na vrelom roštilju da dobije otisak roštiljske rešetke. Povrće iseći na tanke komade, začiniti ga solju, biberom i začinskim biljem, te ga takođe ispeći na roštilju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track