PETRIKIĆ: Austrijanci i dalje zainteresovani za ulaganje u Srbiji!

U Beču skup o privatizaciji

PETRIKIĆ: Austrijanci i dalje zainteresovani za ulaganje u Srbiji!

Austrija -
Austrijsko-srpski privredni forum želi da pruži priliku potencijalnim investitorima iz Austrije da iz prve ruke dobiju informacije o privatizaciji

BEČ - Među privrednicima u Austriji i dalje postoji interesovanje za ulaganje u Srbiji, istakao je predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma iz Beča Radivoje Petrikić.

“Interes za ulaganje u Srbiji i dalje postoji. Prema mojim saznanjima za proces privatizacije interesovanje je bilo nešto manje i nije bilo puno pisama zainteresovanosti iz Austrije. Međutim, to ne mora puno da znači, jer je više od 400 firmi iz Austrije već prisutno u Srbiji i sigurno su predstavnici tih preduzeća pratili ponudu Agencije za privatizaciju”, objasnio je on.

Austrijsko-srpski privredni forum sutra uveče (utorak, 23. septembar) u Beču organizuje predavanje "Nova Srbija: Predstojeća privatizacija 502 preduzeća na bazi novog Zakona o privatizaciji" na kojem će govoriti Marijana Radovanović, direktorka Agencije za privatizaciju Srbije i Ivana Ranković ­Blažević, direktorka Centra za privatizaciju.

Prezentacijom, prema njegovim rečima, Austrijsko-srpski privredni forum želi da pruži priliku potencijalnim investitorima iz Austrije da iz prve ruke dobiju informacije o privatizaciji.

Petrikić je rekao da je poznato da je vlada Srbije pokrenula proces reformi izmenom ključnih zakona, koji se smatraju osnovom za stvaranje povoljnijeg investicionog ambijenta.On je dodao da dosadašnje izmene zakone nisu jedine i da se planira još izmena, te da je ovo prva polazna osnova za stvaranje povoljnijeg ambijenta za investiranje u Srbiju.

“Ova zakonodavna aktivnsot je neophodna, ali značajnije je u kojoj meri će zakoni biti dosledno primenjivani. Ključno je jačanje institucia I njihovih kapaciteta”, podvukao je bečki advokat koji je propratio mnoga velika ulaganja iz Austrije.

Prema njegovim rečima potencijalni austrijski investitori, preko raznih asocijacija, upoznati su sa izmenama zakona, koje je većina, kako je rekao, pozitivno ocenila. Istovremeno je ukazao da još uvek vidimo posledice privredne krize sa kojima se preduzetnici moraju boriti.

Petrikić je istakao da se austrijske banke, osiguravajuća društva, preduzeća proizvodnog i drugih sektora i dalje bave sopstvenom konsolidacijom, te mnogo teže donose investicione odluke, odnosno za njih je potrebno mnogo više vremena.

“Srbija mora da napravi krupan korak u primeni novih zakona i time doprinese poboljšanju investicionog ambijenta čime bi ubrzala donošenje odluka o investicijama kako iz Austrije tako I drugih zemalja”, zaključio je Petrikić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track