PILC: Austrija treba da protera američke špijune!
Foto: Parlamentsdirektion / WILKE

Inicijativa Partije zelenih

PILC: Austrija treba da protera američke špijune!

Austrija -
Sjedinjene Američke države špijuniraju i međunarodne organizacije sa sedištem u Beču, i zbog toga im treba otkazati gostoprimstvo, smatra Peter Pilc poslanik Zelenih i njihov portparol za državnu bezbednost

BEČ - Peter Pilc (Peter Pilz) poslanik Zelenih u austrijskom saveznom parlamentu i njihov portparol za državnu bezbednost, tvrdi da SAD špijuniraju međunarodne organizacije sa sedištem uBeču.

Pilc traži da Ministarstvo spoljnih poslova Austrije protera američke diplomate­ špijune iz zemlje, kao što je to uradila i Nemačka posle izbijanja poslednje afere.

Pilc je podsetio na dokumente iz 2009. godine koje je potpisala Hilari Klinton tadašnji državni sekreta SAD. a koji dokazuju da SAD sistematski špijuniraju bečki centar Ujedinjenih nacija, a posebno ovdašnju Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, čije je sedište takođe u Beču.

„Ako želimo da ove međunarodne organizacije ostanu u Beču, moramo ih zaštititi “, dodaje Pilc.

On smatra da se Austrija ponaša neodgovorno i da bi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije trebalo da se, osim vojne obaveštajne, službe formira još jedna, koja bi štitila Austriju od delovanja CIA, NSA i ostalih sličnih službi. Pilc se nada da bi za ovu svoju iniocijativu mogao da pridobije podršku i socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) u parlamentu.

Pilc je dodao da SAD špijunira i internacionalne organizacije u Beču. Američki špijuni, koji su formalno predstavnici američkih preduzeća, imaju zadatak da saznaju sve što mogu o organizacijama i njihovim članovima, od ličnih podataka do brojeva kreditnih kartica, liste kontakata... Potom na scenu stupajuamerički eksperti za elektronsko praćenje telefonskih razgovora, elektronske pošte,novčanih transakcija itd.

Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije
Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije

KURC: Voleo bih da vidim dokaze!

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz), upitan da prokomentariše Pilcove zahteve rekao je da "Pilc često ima dobre ideje, ali često širi glasine, za koje bih voleo da vidim dokaze". Kurc naglašavada austrijske kontraobaveštajne službe mogu da pomažu UN i drugim internacionalnim organizacijama u Austriji samo ukoliko one od njih to zatraže. Kurc je priznao da je sa američkim kolegom Džonom Kerijem (JohnKerry), koji je bio na bečkom samitu povodom Irana, razgovarao i o problemu američkog špijuniranja, u čemu „ima još otvorenih pitanja“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track