PILC: Stanodavci su iskoristili policiju za svoju prljavu igru pa neka  sada plate milion evra!

NASAMARILI I STANARE I DRŽAVU

PILC: Stanodavci su iskoristili policiju za svoju prljavu igru pa neka sada plate milion evra!

Austrija -
Parlamentarni poslanik Stranke zelenih Peter Pilc zahteva da vlasnici zgrade u centru Beča iz koje je policija nedavno iselila pankere plate troškove njihove deložacije

BEČ - Peter Pilc (Peter Pilz), parlamentarni poslanik Stranke zelenih, zahteva da troškove policijske akcijeiseljavanja pankera iz stambene zgrade u drugom bečkom okrugu, koji iznose oko milion evra, snose sami vlasnici zgrade. Vlasnici zgrade koja se nalazi u ulici Milfeldgase 12 (Mühlfeldgasse, druga bečka opština) i iz koje su policajci u ponedeljak deložirali anarhiste, su se i ranije koristili jeftinim trikovima radi ostvarenja svojih ciljeva.

Upravo iz ovog razloga reagovao je Peter Pilc naglašavajući da austrijska policija ne sme da postane instrument u rukama špekulanata. Naime, vlasnici zgrade su želeli da renoviraju objekat i stanove izdaju po većim cenama. U tome su ih „sprečavali“ stanari koji su imali validne ugovore na neograničeno korišćenje stanova, što znači da im stanodavci nisu smeli podići cene stanarine, niti ih tek tako izbaciti na ulicu.

Iz tih razloga su 2011. godine dozvolili pankerima da se usele na šest meseci i besplatno žive u stanovima koji se nalaze u ovom objektu. Sve sa ciljem da time „nateraju“ zakupce da samovoljno raskinu ugovore i napuste zgradu. Oni su samo donekle uspeli u svom naumu.

Naime kada su svi stanari napustili svoje stanove, pankeri nisu želeli da izađu iz zgrade. Sve to dovelo je do desetosatne policijske akcije u kojoj je učestvovalo 1.700 policajaca, jedno oklopno vozilo i jedan helikopter.

Vlasnici ove zgrade, koji preko svoje firme Kastela (Castella) i niza drugih firmi, u vlasništvu imaju i desetine nekretnina Beču, i ranije su se koristili nelegalnim metodama da bi rasterali stanare. Stanari 16 zgrada se već godinama žale na ovu dvojicu stanodavaca, naglašavajući da se koriste prljavim trikovima kako bi ih izbacili iz stanova.

Prljavi trikovi stanodavaca

Ovo su neki od načina pomoću kojih su vlasnici terali stanare iz legalno zakupljenih stanova. U zgradi, koja se nalazi u ulici Ferajnsgase (Vereinsgasse), u drugom bečkom okrugu, stanari su mesecima bili bez tople vode. Naime, vlasnici nisu dozvoljavali da se obnove plinske instalacije, pa zbog opasnosti od eksplozije stanari nisu smeli da koriste plin kojim je zagrevana voda.

Od zakupaca stanova u ulici Mercštrase (Märzstraße, 15. bečka opština), vlasnici su zahtevali da im nepovratno uplate određene sume novca, a kad su oni odbili da im daju novac, vlasnici su im zavrnuli vodu. Iako je imao važeći ugovor, jednog stanara, koji prima minimalnu penziju, vlasnici su pokušali da isteraju iz zgrade. Kada je on odbio da postupi po njihovim željama, oni su ga tužili zbog „nedoličnog ponašanja“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track