Pomoć u integraciji pružaće  već u zemljma potencijalnih pridošlica!

Reforma Austrijskog institut za kulturnu razmenu

Pomoć u integraciji pružaće već u zemljma potencijalnih pridošlica!

Austrija -
Svi koji nameravaju da se nastane u Austriji već u svojoj zemlji porekla dobijće podršku pri sticanju znanja jezika, integracije i priznanja stečenih kvalifikacija uz pomoć Instituta

BEČ - Austrijski insititut zadužen za sprovođenje kurseva nemačkog jezika i kulturalnu razmenu u sedam evropskih zemalja očekuju reforme, štednja i novo rukovodstvo.

Nova šefica Austrijskog instituta biće Katerina Val, koja je do sada bila šefica tima u Austrijskom integracionom fondu za zakonska pitanja Integracionog sporazuma, jezičkog podsticanja i razvoja nastavnog materijala za nastavu nemačkog jezika.

Kako je istaknuto iz kancelarije ministra spoljnih poslova i pitanja integracija Sebastijana Kurca, proširenjem Evropske unije došlo je do promena i za ovaj institut. Kako se dodaje, većina njegovih sedišta se nalazi u zemljama sa velikim brojem pridošlica, poput Poljske, Češke, Slovačke i Srbije u kojima pored dosadašnjih aktivnosti treba da se neguje i kultura dobrodošlice.

Radi se o tome da potencijalne pridošlice već u svojoj zemlji porekla dobiju podršku pri sticanju znanja jezika, integracije i priznanja stečenih kvalifikacija. Iako je bilo predviđeno da se Austrijski institut finansira iz sopstvenih sredstava deset godina nakon osnivanja 1997. godine, još zavisi od državnih subvencija.

Zato se u području učenja jezika i integracije očekuje saradnja sa organizacijama kako bi se njegov rad proširio i bile ostvarene dugoročne perspektive. Ovaj novi koncept predviđa i uštede u oblasti organizacije i administracije, kao i saradnje pri onlajn ponudama za učenje nemačkog jezika.

Austrijski institut je zastupljen na ukupno devet lokacija - u Beogradu, Budimpešti, Bratislavi, Brnu, Ljubljani, Rimu, Varšavi, Krakovu i Breslau. Ukupno godišnje oko 10.000 ljudi koristi njegove ponude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track