INTERNET JE ČUDO: Porodice preminulih će iz fotelje paliti sveće i zalivati cveće na grobu!
Foto: Aspetos.at

HAJ-TEK SPOMENICI NA BEČKOM GROBLJU

INTERNET JE ČUDO: Porodice preminulih će iz fotelje paliti sveće i zalivati cveće na grobu!

Austrija -
U nove nadgrobne spomenike „Zauvek blizu“ ugrađena je kamera za video-nadzor i sistemom zaštite protiv krađe i vandalizma

BEČ - Danas će na bečkom groblju Maclajnsdorf biti postavljen prvi haj-tek spomenik.

Porodice preminulih ubuduće će od kuće putem interneta moći da nadgledaju i neguju grob, zalivaju cveće. Spomenici iz serije „Zauvek blizu“ napravljeni su od kamena i metala, a budući da se lako montiraju ne moraju biti postavljeni neposredno nakon sahrane, već i mesecima ili godinama kasnije.

Novi nadgrobni spomenici imaće jedinstveni dizajn, ali će klijenti moći da odaberu jednu od mnogobrojnih varijanti. U nadgrobni spomenik „Zauvek blizu“ ugrađen je automatski sistem za navodnjavanje, a umesto sveća na grobu će goreti večno svetlo.

Savremen dizajn
Savremen dizajn

Grob je opremljen i kamerom za video-nadzor, kako bi porodice preminulih u svakom momentu mogle da provere da li je sve u redu. Osim kamere, grob je opremljen i sistemom zaštite protiv krađe i vandalizma, a zahvaljujući ugrađenoj fotovoltaici spomenik je energetski samoodrživ i samim tim nezavistan od uprave groblja.

„Ubeđeni smo da ovakve inovacije imaju mesta u budućnosti. Troškovi nabavke novog modela spomenika niži su od običnih nadgrobnih ploča, pre svega zbog brze ugradnje i činjenice da im nije potreban betonski temelj, a samim tim su pristupačnioji većem broju građana.

Zahvaljujući novom modelu porodice više neće morati da plaćaju održavanje groba, jer ekološka tehnologija sve to radi sama“, objasnio je Jerg Bauer (Jörg Bauer), portparol firme Aspetos.

Umesto sveće goreće svetiljka
Umesto sveće goreće svetiljka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track