Porodični klan Pijeh-Porše i Ditrih Matešic najbogatiji Austrijanci!

MIlijarderi

Porodični klan Pijeh-Porše i Ditrih Matešic najbogatiji Austrijanci!

Austrija -
U Austriji živi 33 milijardera (u evrima), koji poseduju oko 119 milijardi evra bogatstva. To je više od jedne trećine jednogodišnjeg austrijskog BDP

BEČ - Evropski milijarderi prestigl isu ove godine po bogatstvu vodeće severnoameričke bogataše, pošto u vlasništvu imaju ukupno 1, 840 milijardi evra.

Na vrhu liste najbogatijih u Austriji je porodični klan Pijeh-­Porše (Piëch i Porsche), porodice u čijem vlasništvu su koncerni Folksvagen, Porše i druga preduzeća. Prema austrijskom ekonomskom mesečniku Trend, članovi porodica Pih i Porše imaju bogatstvo od 44,8 milijardi evra.

Drugi na austrijskog rang­-listi milijardera je ostao Ditrih Matešic (Dietrich Mateschitz), čovek koji je napravio ogroman posao sa energetskim pićem Red Bul (Red Bull). Matešicevo imovinsko stanje se procenjuje na 7,5 milijardi evra.

On je je nešto bogatiji od treće na rang listi, porodice Flik (Flick), udovice i dece nemačkog industrijalca Fridirha karla Flika (Friedrich Karl Flick). Ovaj industrijalac nemačkog porekla je poslednje godine života, do smrti 2006, proveo kao austrijski građanin.

U Austriji živi 33 milijardera (u evrima), koji poseduju oko 119 milijardi evra bogatstva. To je više od jedne trećine jednogodišnjeg austrijskog BDP­.

Najbogatijih sto Austrijanaca ima 160 milijardi evra bogastva, a to je dobra polovina austrijskog BDP­.

Lugner na 97. mestu

Rihard Lugner (Richard Lugner), 82­-godišnji austrijski preduzetnik koji se obogatio građevinarstvom i nekretninama i koji se prošle nedelje oženio 57 godina mlađom Plejbojevom zečicom, takođe je uspeo da se probije među sto najbogatijih Austrijanaca. Lugner ima imovinu vrednu oko 145 miliona evra, što mu je dovoljno za 97. mesto nacionalne rang-­liste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track