POZDRAVIO IH PREDSEDNIK LIČNO: 50 godina od dolaska prvih gastarbajtera u Austriju
Foto: Milan Ilić

Svečanost u Beču

POZDRAVIO IH PREDSEDNIK LIČNO: 50 godina od dolaska prvih gastarbajtera u Austriju

Austrija -
Došao je i veliki broj zvanica iz prve generacije gastarbajtera koji su rodom iz Srbije ili bivših republika SFRJ i koji su domovinu napustili u drugoj polovini 1960-ih i početkom 1970-ih
1 / 11 Foto: Milan Ilić

BEČ - Više stotina ljudi okupilo se sinoć u Svečanoj sali Bečke opštine na svečanosti povodom 50 godina od početka prvog velikog talasa dolaska gastarbajtera u Austriju.

Došao je i veliki broj zvanica iz prve generacije gastarbajtera koji su rodom iz Srbije ili bivših republika SFRJ i koji su domovinu napustili u drugoj polovini 1960-­ih i početkom 1970­-ih.

Gastarbajtere je pozdravio lično i predsednik Republike Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer), koji je govorio posle bečke ministarke za integraciju Sandre Frauenberger i domaćina večeri, bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla (Michael Häupl).

Između njihovih govora prikazivani su arhivski snimci o "regrutovanju" i dolasku prvih gastarbajtera.

Svi su naglasili da su Beč i Austrija otvoreni prema drugim ljudima, te da izuzetno cene doprinos gastarbajtera koji su često radili teške, prljave i opasne poslove, a ponekad bili izloženi i uvredama i diskriminaciji.

Domaćini (s desna na levo)... Hajnc Fišer, Mihael Hojpl, Sandra Frauenberger i Erih Foglar
Domaćini (s desna na levo)... Hajnc Fišer, Mihael Hojpl, Sandra Frauenberger i Erih Foglar

Prikazan je i dokumetarni film "Došli da bi ostali" o dve porodice gastarbajtera koji su tu već skoro 50 godina, srpske porodice Grubor-Radojević i turske porodice Zejnela Sejlemeza. Bosiljka Grubor je u Austriju došla 1966, a ćerka Gordana dve godine kasnije.

Gordana kaže da na početku uopšte nije znala nemački, da ju je jedan čovek na ulici uhvatio za rukav i tako pokazao kojim putem treba da ide.

Gordana sada vodi jednu radnju sa tradicionalnom austrijskom narodnom nošnjom. Ima ćerku Žaklinu, udatu za Austrijanca i dvoje unučadi.

Poodica Grubor-­Radojević i turska porodica Zejnela Sejlemeza dobili su svečane povelje, kao i svi drugi pozvani gastarbajteri prve generacije.

O životu potomaka prve generacije gastarbajtera goviorila je Eser Ari-Akbaba, austrijska tv­ moderatorka tursko­kurdskog porekla. Potom je u restoranu "Podrumu gradske kuće" organizovana zakuska sa bečkim specijalitetima.

Talas Turaka, pa Jugoslovena

Prošlo je 50 godina od 1964, kada je Austrija potpisala ugovor sa Privrednom komorom Turske o dolasku radne snage. Dve godine kasnije takav ugovor je potpisan sa sindikatima tadašnje SFRJ."Usisavanje" strane radne snage u Austriji trajalo je do 1973, kada je došlo do prvog naftnog šoka, kada je Austrija prestala da vrbuje gastarbajtere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track