PREDSEDNIK FIŠER: Ne mogu da čitam misli Putinu!
Foto: Reuter

Odbacio kritike

PREDSEDNIK FIŠER: Ne mogu da čitam misli Putinu!

Austrija -
Iracionalno je da se poseta Putina Beču u junu, sagledava u svetlu obaranja aviona u julu. Ja ne mogu da imam uvid u dušu predsednika Rusije, kaže Hajnc Fišer

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) odbacio je kritike na svoj račun povodom nedavnog susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beču.

"Apsolutno je iracionalno posetu Putina u junu, koja je bila dobro promišljena, sagledavati u svetlu obaranja aviona u julu. Ja ne mogu da imam uvid u dušu predsednika Rusije. Činjenica je da je tog dana kada je posetio Austriju Dumi naložio da ukine odobrenje za ulazak ruskih snaga u Ukrajinu. To sam ocenio pozitivnim korakom", objasnio je Fišer.

On je rekao da smatra korisnim uvođenje zabrane izvoza oružja u Rusiju, dodajući da paralelno treba da se nastave razgovori sa Moskvom o rešenju ukrajinske krize.

Fišer je, u razgovoru sa glavnim i odgovornim urednicima pokrajinskih novina, naglasio da ujedno i Ukrajina mora da se pridržava svog obećanja za sprovođenje ustavne reforme i federalizaciju zemlje.

"I dalje prednost dajem rešenju putem pregovora", podvukao je predsednik Austrije.

On je kazao da se Putin brine zbog geostrateških pomeranja od 1989, to jest pogoršanja bezbednosno-političkog stanja po Rusiju zbog širenja NATO na Istok.

"Međutim to ne menja ništa po pitanju obaranja aviona koje se mora objektivno i detaljno istražiti, a počinioci najoštrije kazniti", podvukao je austrijski predsednik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track