Predsednik Fišer pozdravio prekid sukoba u pojasu Gaze
Foto: Dragana Udovicic

Podrška pregovorima

Predsednik Fišer pozdravio prekid sukoba u pojasu Gaze

Austrija -
Primirje mora da odgovara zahtevima obe strane, a to su normalni uslovi života za stanovništvo u Gazi i trajni prekid terorističkih napada na Izrael, saopštio predsednik Austrije

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) pozdravio je danas humanitarni prekid sukoba u pojasu Gaze.

On je, u saopštenju, pozvao obe strane da se pridržavaju dogovorenog prekida sukoba i da započnu razgovore o primirju.

Prema njegovim rečima, primirje mora da odgovara zahtevima obe strane, a to su normalni uslovi života za stanovništvo u Gazi i trajni prekid terorističkih napada na Izrael.

"Eskalacija proteklih nedelja, sa svojim razarajućim posledicama po civilno stanovništvo, prikazuje nam na dramatičan način potrebu da se rešenje postigne pregovorima. Stanovništvo na obe strane ima pravo na život u miru i bezbednosti", naglasio je Fišer.

On je istakao da se nasiljem i terorom postiže samo suprotno. Obe strane, a tako i Hamas, naglasio je Fišer, treba da se obavežu na rešenje dve države, dodajući da mir i bezbednost za oba naroda, Izraelce i Palestince, zahteva i okončanje okupacije koja traje od 1967. i kraj blokade pojasa Gaze.

Izrael, smatra Fišer, ima pravo da se brani protiv raketnih i terorističkih napada, ali istovremeno ima i obavezu da zaštiti civilno stanovništvo i poštuje osnove humanitarnog međunarodnog prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track