Predsednik treba da bude nekompromitovana ličnost
Foto: Dragana Udovicic

Istraživanje

Predsednik treba da bude nekompromitovana ličnost

Austrija -
Istraživanje je sprovedeno povodom desetogodišnjice Hajnca Fišera na mestu predsednika i činjenice da se 2016. održavaju predsednički izbori

BEČ - Predsednik države treba da bude samo "moralna instanca", koja nema važne političke funkcije, smatraju građani Austrije.

"Austrijanci žele kancelara koji vodi dnevnu politiku i predsednika koji je pre svega moralna instanca. Vidi se jasno da samo jedna manjina želi aktivnog predsednika", istakao je šef "Market" instituta Verner Bojtelmajer povodom sprovedenog istraživanja.

Svega 23 odsto podržava stav da bi za Austriju bilo dobro kada bi bila vođena od strane predsednika poput Francuske i SAD. Samo 44 procenata smatra da je funkcija predsednika važna politička funkcija, a 59 odsto ističe da bi Austrijom moglo dobro da se upravlja i bez predsednika.

"To ne znači da Austrijanci žele da ukinu funkciju predsednika. 79 odsto je mišljenja da bi Austrija na mestu predsednika trebalo imati nekompromitovanu ličnost", istakao je Bojtelmajer.

Istraživanje je sprovedeno povodom desetogodišnjice Hajnca Fišera (Heinz Fischer) na mestu predsednika i činjenice da 2016. treba da se održe predsednički izbori.

Prema istraživanjima, kada je reč o mogućim naslednicima, od imena koja se pominju sa 37 odsto podrške vodi političar stranke Zelenih Aleksander van der Belen (Alexander Van der Bellen). Na drugom mestu je predsednik pokrajine Donja Austrija Ervin Prel (Erwin Pröll) za koga bi glasalo 27 odsto Austrijanaca, a potom sledi ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer (18 odsto) i zatim lider Slobodarske stranke (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Kristijan Strache) za koga bi glasalo svega 11 odsto. Za Fišera većina kaže da je dobro obavio posao predsednika Austrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track