Preminula predsednica austrijskog parlamenta
Foto: Parlament Austrije

Izgubila borbu protiv raka

Preminula predsednica austrijskog parlamenta

Austrija -
Od početka svoje političke karijere ona se borila za prava žena, a politički put do mesta predsednice skupštine, počeo je od najnižih partijskih instanci

BEČ - Predsednica austrijskog parlamenta Barbara Pramer preminula je u subotu kasno posle podne u krugu svoje porodice.

Ona je, u 61. godni života, izgubila borbu protiv raka, od kojeg je obolela pre deset meseca, kada je sa tom vešću izašla u javnost i povukla se iz predizborne kampanje.

I pored bolesti ona je pokušavala da u novom mandatu, gotovo do smrti, obavlja dužnost predsednika parlamenta.

Pramer, socijaldemokrata, je bila tiha političarka, koja je ujedno imala i autoritet nad poslanicima, koristeći uvek argumente i bivajući otvorena za diskusije.

Od početka svoje političke karijere ona se borila za prava žena, a politički put do mesta predsednice skupštine, počeo je od najnižih partijskih instanci.

Ona je bila poslanik u skupštini pokrajine Gornja Austrija, zatim tamošnja ministarka za infrastrukturu, a u vladu kao ministarku za pitanja žena doveo je bivši kancelar Viktor Klima.

Na dužnost predsednice parlamenta ona je stupila 2006. godine, i na toj funkciji stekla je poštovanje svih partija.

Takođe je pridobila i naklonost Austrijanaca svojim izlaskom u javnost o oboljenju od raka.

Pre par nedelja ona je planirala da otputuje na Bijenale u Veneciju, ali do tog puta nije došlo, jer je zbog bolesti morala u bolnicu.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer zatečen je vešću o smrti dugogodišnje partijske koleginice.

On je istakao da je Pramer bila velika ličnost zemlje, koja je bila cenjena i izvan Austrije, a kao predsednica skupštine ona je bila veoma angažovana.

Austrijski kancelar Verner Fajman izjavio je saučešće, rekavši da "rana smrt Pramerove kod svih koji su je poznavali ostavlja veliku tugu".

Vicekancelar Mihael Špindeleger je naglasio da austrijska politika, odlaskom Pramerove, gubi jaku ličnost koja je izborila ljudsko političko poštovanje.

I lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc Štrahe, kao i lideri drugih parlamentarnih stranaka izrazili su žaljenje zbog smrti predsednice skupštine, ujedno odajući priznanje njenoj profesionalnosti do kraja života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja