PRESE: Hipo banku najviše pokrali Austrijanci!

PLJUŠTE NOVE TUŽBE

PRESE: Hipo banku najviše pokrali Austrijanci!

Austrija -
Kriminalnim radnjama iz Hipo banke je u prvih šest meseci nestalo 1,4 milijardi evra, a najveći deo tog novca nije otuđen na Balkanu, već u Austriji, zbog čega je tužilaštvo podnelo novih 88 tužbi piše Prese

BEČ - Iz Hipo Alpe Adria banke je zahvaljujući kriminalnim radnjama nestalo 1,4 do 1,6 milijardi evra, tvrdi bečki dnevnik Prese, dodajući da najveća šteta nije napravljena na Balkanu, već u Austriji.

Hipo banka je prošle nedelje saopštila da je u prvih šest meseci ove godine ostvarila gubitak veći od milijarde, a potom I objavila detaljan izveštaj iz kojeg proizilazi da je banka do kraja juna ustanovila 88 slučajeva koje je predala državnom tužilaštvo preko kojih je banci naneta šteta u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijardi evra.

Uz to pokrenuto je ranije sedam civilnih sudskih postupaka protiv nekadašnjih rukovodioca i trećih strana u vrednosti od oko 109 miliona evra. U fokusu analize prvih šest meseci nalaze se posebno pitanja vezana za nekadašnje vlasnike „Bajern LB“, Lihtenštajn, kao i istrage ćerka firmi u inostranstvu posebno u Bugarskoj i Italiji. Prema Volstrit Džurnalu gubitak zbog mogućih slučajeva prevare mogao bi porasti na 1,6 milijardi evra. Interesantno je da Hipo najveći deo novca nije otuđen na Balkanu, već u Austriji, podvlači Prese.

Od 1,6 milijardi evra oko 890 miliona otpada na Austriju, 250 miliona na poslovne slučajeve u Hrvatskoj, 164 miliona na Bosnu I Hercegovinu, 130 miliona na Italiju I 100 miliona evra na Bugarsku. Manje svote su otuđene u Crnoj Gori, Srbiji I Sloveniji.

Dalji problem banke su brojni krediti u stranim valutama, koje je Hipo poslednjih deset godina davala fizičkim licima u istočnoj Evropi. U sudskim sporovima se banci prebacuje da nisu klijente dovoljno informisali prilikom zaključenja ugovora, kao I da je suprotna ugovoru klauzula o prilagođavanju kamata.

Trenutno postoje presude u prvoj i drugoj instanci u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, kao i Crnoj Gori, prenosi bečki dnevnik .U polugodišnjem izveštaju ova suđenja Hipo je većim delom stavila na teret tuženih ćerka-bankama, a delimično u svoju korist. Banka, kako se navodi, trenutno nije u stanju da proceni ishod suđenja u svim ostalim slučajevima I njihove finansijske posledice.

Samo u Bosni je pred sudom 676 sudskih sporova protiv Hipo banke u toj zemlji, a očekuje se daljih 1.500 tužbi iste tematike. U Republici Srpskoj je Hipo suočena sa 172 sudskih postupaka, a već je izgubila niz suđenja.

Oštećeni i klijenti

Prese“ tvrdi da nije oštećena samo banka, već i klijenti. Kako proizilazi iz polugodišnjeg izveštaja I nakon što je država preuzela posrnulu banku 2009. neke stvari nisu se baš odvijale najbolje. Tako je provera pokazala da je u pojedinim zemljama od 2009. do 2012. nisu ispravno primenjene klauzule prilagođavanja kamata dogovorene sa klijentima. Pojedini slučajevi su se već našli pred sudom, a trenutno se analizirala da li je I u vezi toga bili krivične odgovornosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track