PRIVREDNICI U PANICI: Sankcije Rusiji koštaće Austriju minimum milijardu evra!
Foto: Reuter

Kontraefekat

PRIVREDNICI U PANICI: Sankcije Rusiji koštaće Austriju minimum milijardu evra!

Austrija -
Oko 1.200 austrijskih preduzeća posluje sa Rusijom, a 550 ima predstavništva u Ruskoj Federaciji

BEČ - Oštrije sankcije koje Evropska Unija namerava danas da nametne Rusiji, koštaće austrijsku privredu minimum milijardu evra!

EU će danas objaviti koje sve nove sankcije nameće Rusiji, a između ostalog, reč je o obustavljanju isporuka oružja, ali i određene vrste industrijske opreme, pre svega za rudarska i naftna postrojenja. Sankcije podrazumevaju i ograničenje poslovanja ruskih banaka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, kao kontrameru, najavljuje povećanje cena ruskog gasa zapadnoevropskimkupcima. Ovakav razvoj događaja pogodiće ne samo Rusiju, nego i mnoga preduzeća u EU, uključujući brojna u Austriji. Oko 1.200 austrijskih preduzeća posluje sa Rusijom, a 550 ima predstavništva u Ruskoj Federaciji.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl (Christoph Leitl), rekao je početkom ove nedelje da i bez najnovijih sankcija očekuje ovogodišnji pad austrijskog izvoza u Rusiju od 20 odsto. Pored toga, već se značajno smanjila ovogodišnja poseta ruskih turista Austriji. Rusi su proteklih godina trošili više od svih drugih stranih gostiju u državi.

Lajtl je još jednom naglasio da se protivi sankcijama Rusiji, ali da će se povinovati političkim odlukama. On je prekjuče ponovio, u izjavi za bečki ekonomski dnevni list Virtštaftsblat (Wirtschaftsblatt), da ne veruje da će sankcije išta promeniti u stanju u Ukrajini:

"Veruje li zaista neko da će se predsednik Rusije Vladimir Putin zbog sankcija pokajnički povući, da će vratiti Krim i izgubiti interese u Istočnoj Ukrajini?“, pita se Lajtl.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track