PROFITIRALI NA POPLAVAMA: Dali za pomoć  84 miliona evra a uzeli 170 miliona!
Foto: Shutterstock

Fond solidarnosti EU

PROFITIRALI NA POPLAVAMA: Dali za pomoć 84 miliona evra a uzeli 170 miliona!

Austrija -
Najviše sredstava, to jest 134 miliona evra, Austrija je dobila 2002. posle velikih poplava koje su pogodile čitavu zemlju, a koje su ujedno bile i razlog za uspostavljanje Fonda solidarnosti EU

BEČ - Austrija je u velikoj meri profitirala od Fonda solidarnosti EU, ukazalo je Ministarstvo finansija u odgovoru na poslaničko pitanje.

Zvaničan Beč je, na osnovu šteta od elementarnih nepogoda, iz Fonda EU uzeo ukupno 170,6 miliona evra, a u njega je uplatila svega 84,3 miliona evra, istaklo je Ministarstvo. Najviše sredstava, to jest 134 miliona evra, Austrija je dobila 2002. posle velikih poplava koje su pogodile čitavu zemlju, a koje su ujedno bile i razlog za uspostavljanje Fonda solidarnosti EU.

Tri sledeća puta Austrija je uzela sredstva iz Fonda EU i to 2005. 14,8 miliona evra posle poplava na zapadu zemlje, 2012. nakon poplava u Lavamindu 200.000 evra, i prošle godine 21,6 miliona evra posle poplava koje su pogodile veće delove zemlje.

Fond solidarnosti EU (EUSF) je uspostavljen kako bi u slučaju velikih elementarnih nepogoda pružio solidarnu pomoć, prenosi APA. Od uspostavljanja korišćen je, prema zvaničnom sajtu, za pokrivanje dela šteta u 56 slučaja - od poplava, preko šumskih požara do suša.

Do sada je 23 različitih evropskih zemalja podržano sa ukupno više od 3,6 milijardi evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track