ALARM: Žena iz Saudijske Arabije donela MERS virus u Beč!
Foto: Thinkstock

Prvi slučaj u zemlji

ALARM: Žena iz Saudijske Arabije donela MERS virus u Beč!

Austrija -
Ona je pre nekoliko dana doputovala u Austriju i trenutno je na izolovanom odeljenju jedne bečke bolnice

BEČ - Prvi slučaj oboljenja od takozvanog MERS virusa u Austriji pojavio se u Beču. Jedna žena iz Saudijske Arabije nalazi se trenutno, prema saopštenju Ministarstva zdravlja, u odeljenju za infektivne bolesti, zbog zaraze virusom MERS (Bliskoistocnog respiratornog sindroma, vrste visokopatogenog koronavirusa) koji se po prvi put pojavio 2012. na Bliskom istoku.

Žena je pre nekoliko dana doputovala u Austriju i trenutno je na izolovanom odeljenju jedne bečke bolnice, ističe ministarstvo, dodajući da se trenutno identifikuju sve osobe sa kojima je imala kontakt, te se preduzimaju dalje mere.

Do sada je, od pojavljivanja ovog virusa, koji se na Bliskom istoku očigledno pre svega prenosi kroz kontakt sa jednogrbom kamilom, obolelo, širom sveta, oko 800 ljudi.

MERS virus je u srodstvu sa korona virusom SARS i izazova pre svega tešku upalu pluća. U EU je do sada poznato 12 uvezenih slučajeva. Ministarstvo ističe da je, uz preduzimanje odgovarajućih mera zaštite opasnost od prenošenja virusa sa čoveka na čoveka mala.

Većina pacijenata zaražena virusom MERS ne može samostalno i normalno da diše, a najteži slučajevi završavaju smrću. Najveći rizik imaju osobe oslabljenog imuniteta, stariji, ili oni sa već postojećim bolestima pluća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track