KRIJU SE OD LEKARA: I priključeni na kiseonik trče da zapale cigaretu!
Foto: Dr Kurir

Pušači i u bolnici robuju nikotinu

KRIJU SE OD LEKARA: I priključeni na kiseonik trče da zapale cigaretu!

Austrija -
Žureći da ih niko ne primeti, pacijenti bacaju neugašene opuške i u krugu bolnice često izazivaju manje požare

SALCBURG - Veliki broj teško obolelih strastvenih pušača ne odriče se cigareta ni tokom lečenja u bolnicama, a ima slučajeva da pacijenti, krijući se od lekara, vuku sa sobom mobilne boce sa kiseonikom i puše u isto vreme!

Pošto u austrijskim bolnicama važi potpuna zabrana pušenja pacijenti krišom odlaze napolje da zapale cigaretu, vukući sa sobom mobilne boce sa kiseonikom. Žureći da ih niko ne primeti, bacaju neugašene opuške i često u krugu bolnice izazivaju manje požare.

Takođe, mnogi od njih zaborave da u nosu imaju sondu povezanu sa mobilnim aparatom za upumpavanje kiseonika u telo pa se neretko dešava da zapnu i iščupaju cevčicu iz nosa i tom prilikom zadobiju lakše povrede.

"Svi zaposleni prilikom prijema na novo radno mesto morali su da prođu protivpožarnu obuku. Takođe, jednom godišnje se u našoj bolnici održavaju i protivpožarne vežbe. Pacijenti moraju da budu svesni potencijalne opasnosti koja preti od otvorenog plamena i istovremenog udisanja kiseonika“, izjavio je Rupert Gruber, šef protivpožarne službe bolnice u mestu Švarcah u pokrajinu Salcburg.

Za one najzavisnije od nikotina bolnica je obezbedila nikotinske flastere. Takođe u ovoj bolnici postoje i dve posebne sobe za pušače. Međutim, pacijenti sa mobilnim aparatima sa kiseonikom ne smeju da ulaze u ove prostorije. Iako kiseonik ne može da eksplodira u dodiru sa otvorenim plamenom ili žarom, on je jak raspaljivač vatre i veoma lako može da izazove teške opekotine kože i požare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track