RAJZINGER: Beč pripada građanima a ne jednoj partiji!
Foto: ORF

Počela predizborna trka za prestonicu Austrije

RAJZINGER: Beč pripada građanima a ne jednoj partiji!

Austrija -
Beate Majnl-Rajzinger, šefica bečkog NEOS-a zahteva veću participaciju građana u političkom životu grada, manje odbornika u opštinskim skupštinama, i smanjenje subvencija koje partije dobijaju od grada

BEČ - Šefica bečkog NEOS-a, Beate Majnl-Rajzinger (Beate Meinl-Reisinger) predstavila je javnosti kampanju „Grad građanima“ (Stadt der Bürger_innen) sa kojom će NEOS krenuti u predizbornu trku pred bečke izbore naredne godine. Majnl-Rajzinger traži veću participaciju građana u političkom životu grada, manje odbornika u opštinskim skupštinama, i smanjenje subvencija koje partije dobijaju od grada.

„Istinska demokratija i građanska participacija u Beču ne postoje. Gradska vlada se konstantno pretvara da joj je učešće građana bitno, a svojim kvazi anketama nam samo bacaju prašinu u oči“, izjavila je Majnl-Rajzinger.

Ona je naglasila da je trenutno Beč grad sa najboljim kvalitetom života, ali je upitno do kada će to ostati tako.

„Beču trebaju angažovani građani, koji će pokazati da je u ovom gradu sve moguće. Stoga moramo raskrinkati moćničke strukture i pokazati da ovaj grad pripada svima nama, a ne samo jednoj partiji“, ubeđena je političarka.

Ona je podsetila da je uvođenje modernijeg proporcionalnog izbornog sistema u glavnom gradu bilo, ne samo jedna od ključnih tačaka koalicionog dogovora između crvenih i zelenih 2010. godine, već da su se zeleni zvaničnim pisanjem zajedno sa opozicijom obavezali na reforme u ovom pogledu, ali da se po tom pitanju još ništa nije uradilo.

„Trenutni izborni sistem ide na ruku velikim partijama, dok istovremeno 'guta' male. Iako SPÖ to naziva 'omogućavanjem stabilnih odnosa' u gradskoj politici, za nas je to sumnjivo shvatanjem demokratije“, dodala je ona.

Majnl-Rajzinger je pozdravila inicijativu građana koji, u obliku peticije, zahtevaju izmenu biračkog prava i iznela nadu da će ovaj pritisak biti dovoljan da zelene natera da ispune obećanje, ako je potrebno i uz pomoć opozicije.

NEOS osim toga zahteva i veću transparentnost i smanjenje broja službenika u opštinskim skupštinama. Majnl-Rajzinger je činjenicu da predsednik opštine i njegov zamenik dolaze iz najjačih partija u toj opštini nazvala demokratskim deficitom i zatražila da se građanima da mogućnost da direktnim izborom odaberu ove funkcionere.

Majnl-Rajzinger je osim toga zatražila skraćivanje previsokih novčanih subvencija za partije i ukidanje nepotrebnih „specijalnih poverenika“ i članova gradskog senata bez portfelja (mesečna plata 8.300 evra), kao i članova Gradskog prosvetnog saveta (Stadtschulrat), jer smatra da politika u školama nema šta da traži.

Ona za kraj podseća da partija NEOS u Beču brzo raste, te da je za vreme leta partija u interakciji sa građanima sakupila čak 700 ideja koje će biti intergrisane u njihov partijski program.

Osam miliona evra za plate činovnika opštinskih skupština

„Moramo da razmislimo o tome koji su zadaci opštinske skupštine i da li je za njihovo obavljanje zaista potrebno 40-60 činovnika. Njihove plate na godišnjem nivou grad koštaju osam miliona evra“.

Ona je dodala da opštinske skupštine treba da postanu otvoreni građanski forumi prilagođeni 21. veku, te da NEOS traži ukidanje funkcije drugog podpredsednika opštine, objavljivanje jasnih i detaljnih zapisnika sa sednica ovih organa i mogućnost da građani povremeno prisustvuju ovim sednicama, kako bi predstavili svoje ideje ili brige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track