RASIPNICI: Tri austrijske partije nemilice trošile na izbornu kampanju!

Biće kažnjeni zbog probijanja budžeta

RASIPNICI: Tri austrijske partije nemilice trošile na izbornu kampanju!

Austrija -
Iako zakonski limit za izborne kampanje iznosi 7 miliona evra, Tim Štronah je na ime ovih troškova pred prošlogodišnje parlamentarne izbore potrošio 13,5 miliona, ÖVP 11,2 miliona, a SPÖ 7,3 miliona evra

BEČ - Tri austrijske partije, Tim Štronah, Narodna partija (ÖVP) i Socijaldemokratska partija (SPÖ) moraće da plate kazne zbog prekoračenja budžeta za finansiranje predizborne kampanje 2013. godine.

Iako zakonski limit iznosi 7 miliona evra, Tim Štronah je na ime ovih troškova pred prošlogodišnje parlamentarne izbore potrošio 13,5 miliona, ÖVP 11,2 miliona, a SPÖ 7,3 miliona evra. Rajnhold Miterlener, šef Narodnjačke partije, priznao je da je probijen budžet, ali je podsetio da on za vreme kampanje nije bio nadležan, jer je u tom trenutku šef partije bio je Mihael Špindeleger, a generalni sekretar Hanes Rauh. Miterlener računa sa kaznom od 600.000 evra.

Prekoračenje budžeta za čitava četiri miliona evra crni objašnjavaju velikim brojem predizbornih aktivnosti, sprovođenih na različitim stranačkim nivoima. Miterlener je objasnio da se ova situacija neće ponoviti, te da će u budućim predizbornim trkama postojati stalna kontrola troškova. On je osim toga konstatovao da partijski vrh na republičkom vrhu snosi tri četvrtine krivice za ovu situaciju, dok ostatak snose pokrajine. Još uvek nije rešeno pitanje da li će pokrajine platiti deo nastalih troškova.

Osim Narodnjačke partije zakonski limit su prekoračili i Tim Štronah (13,5 miliona), koji će morati da plati maksimalno 1,1 milion evra na ime kazne, i SPÖ, koji će zbog minimalnog prekoračenja od 300.000 evra platiti najviše 32.600 evra.

Ostale partije su se prema sopstvenim knjigovodstvenim izvodima držale zadate sume. Slobodarska partija (FPÖ) uložila je 6,9 miliona, Zeleni (Grüne) 5,4 miliona, NEOS 2,5 miliona. Zeleni sada traže strožije kazne za „prestupnike“, budući da trenutne mere bogate partije ne sprečavaju da namerno prekoračuju dogovoreni limit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track