(FOTO) PROVALJENI: Pogledajte ko su, ustvari, ovi prosjaci!
Foto: Policija

Policijska akcija u Salcburgu

(FOTO) PROVALJENI: Pogledajte ko su, ustvari, ovi prosjaci!

Austrija -
Preko dana glume invalide, da bi ih po završetku "radnog vremena“ građani viđali kako normalno šetaju gradom sa ajfonom u ruci ili voze automobile

SALCBURG - Salcburška policija otkrila je grupu rumunskih prevaranata koji su, izigravajući prosjake, mesečno zarađivali i po 2.000 evra!

Specijalno formirana policijska jedinica već mesecima radi na prikupljanju dokaza protiv prevaranata, a višemesečna istraga je sada urodila plodom. Policija je prikupila dokaze protiv jedanaest Rumuna, pripadnika jedne prosjačke bande, koji preko dana glume invalide, da bi ih po završetku "radnog vremena“ građani viđali kako normalno šetaju gradom sa ajfonom u ruci ili voze automobile. Lažni prosjaci vole ovaj grad jer je posao u Salcburgu, u poređenju sa drugim evropskim gradovima, više nego unosan.

"Sigurno da još uvek postoje prosjaci koji su siromaštvom primorani da mole građane da im udele nešto novca. Ipak, sve češće nailazimo na prevarante, koji zaista dobro zarađuju na ljudskoj dobrodušnosti i saosećanju“, izjavio je Franc Ruf (Franz Ruf), direktor pokrajinske policijske inspekcije.

Jedanaestočlana rumunska banda mesecima je vršila prevaru na ulicama Salcburga. Šestorica članova glumili su invalide kako bi izazvali saosećanje građana i turista, a petorica su im pomagali time što su ukrupnjavali sitan novac u bankama ili vozili prevarante sa jednog mesta na drugo. Oni su noćili na odmorištima u Salcburgu i okolini, a nakon što ih je policija privela na saslušanje sredinom leta, pobegli su iz Salcburga. Ova banda varala je širom Evrope, a većina ima policijski dosije.

Slovak na prosjacima zaradio 63.000 evra

Policija je otkrila i Slovaka (52) iz Salcburga koji je četiri osobe terao na prosjačenje i prisvajao sav novac. On je svojim zemljacima oduzeo pasoše, naterao ih da prose svakoga dana, a sav novac uzimao za sebe. Prosjaci su spavali na ulicama, dobijali po dva mala obroka, tek toliko da ostanu u životu. Na ovaj način 52-godišnjak je zaradio oko 63.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track