Razbijena evropska mreža trgovaca lažnom "vijagrom"!

U Austriji uhapšeni falsifikatori lekova

Razbijena evropska mreža trgovaca lažnom "vijagrom"!

Austrija -
Austrijska policija je uhapsila osmočlanu grupu koja se bavila prodajom falsigikovanih medicinskih preparata i zaplenila oko milion pakovanja "vijagre" u vrednosti 10 miliona evra

BEČ - U međunarodnoj operaciji "Vigoralis", austrijska policija uhapsila je osam članova kriminalne grupe koja je falsifikovala medicinske preparate, a najviše "vijagru", sredstvo za jačanje muške polne moći.

Šef grupe uhapšenih falsifikatora lekova je Rafael T. (44), a preostala sedmorica su iz Austrije i Mađarske. Policija je blokirala petnaest bankovnih računa širom Evrope, i zaplenila više od milion evra. Izvršen je pretres u dvadesetak stanova u kojima je pronađeno i zaplenjeno 130.000 evra u gotovini i oko milion falsifikovanih pakovanja "vijagre" spremnih za prodaju. Tržišna vrednost je procenjena na deset miliona evra.

U međunarodnoj policijskoj a kciji su, osim austrijskog Saveznog kriminalističkog biroa i Austrijske carine, učestvovali i borci protiv kriminala iz Španije i Francuske, kao i pripadnici Europola, evropske uprave za borbu protiv kriminala.

Johana Mikl-­Lajtner (Johanna Mikl­leitner), austrijska minsitarka unutrašnjih poslova, izjavila je da ovaj udarac protiv organizovanog kriminala pokazuje kako je policija sposobna da deluje naširoko, bez obzira na državne granice.

Prodaju lažnjake preko interneta

Internet je olakšao posao i falsifikatorima lekova, koji deluju po celom svetu. Sredstva za jačanje muške potencije, kao što su "vijagra", "cijalis", "levitra" i drugi preparati nude se po vebu za smešno niske cene, pri čemu je skoro uvek reč o prevari, tabletama, pilulama i lekovima udrugim oblicima koji nemaju ni približno delotvorne tvari reklamiranih preparata. Austrijski Savezni kriminalistički biro je dosad zaplenio 20.000 paketa sa ukupno 300.000 falsifikovanih lekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track