REŠENJE ZA NEZAPOSLENOST: Slobodni građani mogu u zatvor ako nemaju posla!
Foto: Wikipedia

Inicijativa ministra pravde Austrije

REŠENJE ZA NEZAPOSLENOST: Slobodni građani mogu u zatvor ako nemaju posla!

Austrija -
Agencija zadužena za organizaciju rada u zatvorima može da se obrati Zavodu za zapošljavanje za stručnu radnu snagu za zatvorske radionice", kaže ministar Volfgang Brandšteter

BEČ - Zatvorske radionice u kojima nema dovoljno "radnika" ponudiće posao ljudima koji su na slobodi ali bez posla, najavio je austrijski ministar pravde Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter)

"Državna agencija zadužena za organizaciju rada u zatvorima može ubuduće slobodno da se obrati Zavodu za zapošljavanje i da sa zavoda dobije neophodnu stručnu radnu snagu za zatvorske radionice", kaže ministar Brandšteter.

Ovakvom merom se želi poboljšati iskorištenost proizvodnih kapaciteta u austrijskim kazneno­popravnim ustanovama.

Pun dobrih ideja... Volfgang Brandšteter, ministar pravde Austrije
Pun dobrih ideja... Volfgang Brandšteter, ministar pravde Austrije

Ministar pravde najavio je i promenu u kaznene prakse prema maloletnicima. Od 1. januara 2015. planira se da u istražne zatvore bude smešteno manje delinkvenata koji nisu punoletni. Brandšteter ističe da je cilj da se i za ovakve slučajeve osnuje poseban centar za zatvorene meloletnike.

Po hapšenju maloletnika, sudija u roku od 14 dana mora doneti odluku da li je uhapšeni pogodan za boravak u nekoj od "stambenih grupa". Država je pred potpisivanjem ugovora sa četiri nedržavna udruženja koja će preuzeti brigu o maloletnicima do suđenja. Međutim oni koji nisu pogodni za ove "stambene grupe" do suđenja će boraviti u istražnom zatvoru kao i do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track