RUPREHTER: Jedite domaće jabuke da smanjimo gubitke!
Foto: Jakob Glaser / ÖVP

Austrijski odgovor na ruski embargo EU

RUPREHTER: Jedite domaće jabuke da smanjimo gubitke!

Austrija -
Ne samo pojedinci u Austriji, nego i domaće institucije, bolnice, škole, kao i ugostiteljska i hotelska preduzeća trebala bi da kupuju više domaćeg, regionalno uzgajanih poljoprivrednih

BEČ - "Ako svako pojede jednu jabuku više nedeljno, nadoknadićemo tržišni gubitak nastao zbog embarga Rusije na uvoz voća i povrća", izjavio je Andre Ruprehter (Andrä Rupprechter), austrijskisavezni ministar poljoprivrede.

"Kupujte domaće!" je slogan u mnogim državama koje imaju ekonomske probleme, sada je ovajjavni poziv stanovnicima Austrije uputio Ruprehter . On je govoreći na Prvom programu austrijskog nacionalnog radija (Ö1), pozvao građane da kupujući domaće poljoprivredne proizvode ublaže negativni uticaj ruske zabrane uvoza prehrambenih namirnica iz Evropske Unije.

" Ne samo pojedinci u Austriji, nego i domaće institucije, bolnice, škole, kao i ugostiteljska i hotelska preduzeća trebala bi da kupuju više domaćeg, regionalno uzgajanih poljoprivrednih" dodao je ministar.

Ruprehterova ideja o jabukama kao protivoružju Putinovom embargu nije originalna. U Poljskoj je preko tvitera već proširen slogan »Jedi jabuke protiv Putina!«. Premijerka Letonije je takođe prethodno pozvala naciju da konzumira domaće proizvode.

EU je obećala poljoprivrednicima da će nadoknaditi štete zbog ruskih sankcija. Ruprehter je prošle nedelje izjavio da domaća (poljo)privreda ima pad prometa od četiri i po miliona evra zbog stopiranja ruskog uvoza.

Dobro rodile... Jabuke čekaju kupce
Dobro rodile... Jabuke čekaju kupce

Cene jabuka su već pale

Austrijski voćari našli su se u problemima zbog dobrog roda i embarga Rusije na uvoz njihove robe. Naime, uzgajivači jabuka imaju još puna skladišta, a već od iduće nedelje treba da pristigne nova sveža roba. Ruski bojkot napravio je problem kako u pogledu količine tako i cene jabuka, ukazuje predsednik Udruženja voćara Austrije Rupert Gsels. Direktor najvećeg preduzeća za trgovinu voćem I povrćem u Austriji "Frutura" Manfred Hoensiner kaže da je cena voća, nakon ruskog embarga, pala. Kao najmanju cenu javuke proizvođači navode 35 centi, što je aktuelno teško dostići.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track