Rusija smanjila isporuku gasa Austriji!
Foto: Tanjug

Napeto

Rusija smanjila isporuku gasa Austriji!

Austrija -
Poljska je juče saopštila da od ruskog Gazproma dobija skoro upola manje gasa, a i Slovačka je izvestila o 10 odsto manjoj isporuci

BEČ - Posle Poljske i Slovačke, i Austrija je juče izvestila o znatno manjim trenutnim isporukama ruskog gasa od ugovorenih. E-­Control, austrijska državna uprava za regulaciju tržišta energetike, objavila je da u Austriju stiže 15 odsto manje gasa od dogovorenog. U E-­Controlu kažu da je mogući razlog to što Rusi trenutno pune svoje gasne rezervoare, pa privremeno imaju manje gasa za izvoz.

Juče je i Poljska saopštila da od ruskog Gazproma dobija skoro upola manje gasa! Poljska firma PGNiG, Gazpromov kupac, u četvrtak je objavila da joj stiže 45 odsto manje od naručenih količina. PGNiG je već u sredu o ovome obavestio Gazprom, ali su u ruskoj kompaniji ovu vest nazvali "netačnom". U isto vreme i Slovačka je izvestila o deset odsto manjoj isporuci.

Ruski gas u Srednju i Zapadnu Evropu dolazi preko Ukrajine i Belorusije. Još nije jasno da li su razlozi za manje isporuke tehničke ili političke prirode. Moguće je i jedno i drugo. Poljska je među državama koje najoštrije kritikuju rusku politiku u konfliktu u Ukajini.

Neki eksperti kažu da su trenutno manje isporuke navedenim zemljama pokušaj Moskve da spreči snabdevanje Ukrajine gasom koji teče unazad po gasovodu, od zapadnoevropskih zemalja natrag u Ukrajinu. Rusija je još u junu odlučila da Ukrajini neće isporučivati gas, zbog neplaćenih računa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja