ŠAMAR IZ BRISELA: EU tuži Austriju zbog diskriminacije Turaka!
Foto: Reuters

Sud pravde EU u Luksemburgu

ŠAMAR IZ BRISELA: EU tuži Austriju zbog diskriminacije Turaka!

Austrija -
Komisija EU optužuje Austriju da je pooštravanjem propisa o zapošljavanju stranaca i useljavanju, pogoršala i zakonski okvir za turske državljane koji žive i rade u Austriji, a to nije smela da učini

BEČ - Komisija EU tužila je Austriju pred Sudom pravde Evropske unije u Luksemburgu zbog diskriminacije Turaka koji žive i rade u alpskoj republici.

Komisija EU, koja se često naziva i vladom EU, tvrdi da Austrija ne brine dovoljno o pravima svojih stanovnika i radnika koji imaju državljanstvo Turske, kao i o pravima članova njihovih porodica.

"Austrija ima nedopustivu praksu odobravanja prava boravka i naseljavanja, koja je u suprotnosti sa asocijacionim ugovorom EU i Turske", tvrdi Evropska komisija. Ovaj ugovor je potpisan još 1963. godine u Ankari.

Komisija EU optužuje Austriju da je od 1995. godine, kada je postala članica EU, pooštravanjem propisa o zapošljavanju stranaca i useljavanju, pogoršala i zakonski okvir za turske državljane koji žive i rade u Austriji, a to nije smela da učini.

Na primer, Austrija je sa 18 na 21 godinu podigla minimalnu starosti bračnog druga koji želi da se useli u Austriju, da bi živeo sa svojim supružnikom. Pored toga, pooštreni su i zahtevi o pismenosti i znanju nemačkog jezika za lica koja nameravaju da se usele u Austriju, da bi se spojila sa porodicom.

Komisija EU smatra da Austrija mora da izmeni sve svoje propise koji su u suprotnosti sa asocijacionim ugovorom EU i Turske. Zato je, u aprilu ove godine, Komisija EU poslala upozorenje Austriji da, kao i sve druge članice EU, mora da poštuje ovaj ugovor.

Austrija na ovo upozorenje nije reagovala adekvatno, smatra Komisija EU. Zato je slučaj sada predat Sudu pravde EU, najvišoj pravnoj instituciji Unije. Austrija će, posle sudskog procesa, najverovatije morati da izmeni sporne propise, te ubuduće državljane Turske tretirati bolje nego državljane "trećih država", onih koje nisučlanice EU i nemaju posebne ugovore sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track