Ako za kuću pazarite zmije i paukove kazne su do 20.000 evra!
Foto: Nemanja Pančić

Bečka vlada pooštrila zakon o držanju životinja

Ako za kuću pazarite zmije i paukove kazne su do 20.000 evra!

Austrija -
Od 1. januara 2015. godine fizičkim licima na teritoriji Beča, zabranjuje se kupovina opasnih „kućnih ljubimaca“ poput paukova, zmija i škorpiona

BEČ - Bečka pokrajinska vlada juče je izglasala dopunu zakona o držanju životinja, prema kojoj se od 1. januara 2015. godine zabranjuje kupovina opasnih životinja poput tarantula ili zmija.

Maksimalna kazna za nepoštovanje ovog zakona sada iznosi 20.000 evra. Ovaj zakon važi za sva fizička lica na teritoriji Beča, a obuhvata kupovinu opasnih „kućnih ljubimaca“ poput paukova, zmija i škorpiona.

„Ovo važi za kupovinu životinja i kod licenciranih uzgajivača, i putem interneta“, objasnila je gradska ministarka za životnu okolinu i zaštitu životinja, Uli Sima (Ulli Sima, SPÖ).

Oštre kazne za prekršioce zakona... Uli Sima, ministarka za životnu okolinu i zaštitu životinja
Oštre kazne za prekršioce zakona... Uli Sima, ministarka za životnu okolinu i zaštitu životinja

Osim zabrane kupovine opasnih životinja došlo je do još nekoliko manjih zakonskih izmena. Vlasnicima koji životinje drže u lošim ili neadekvatnim uslovima i ne ispunjavaju njihove potrebe biće izrečena zabrana držanja životinja.

Ovo pravilo je donedavno važilo samo za vlasnike pasa, a sada je prošireno na sve životinjske vrste. Grad je, osim toga, odlučio da se zakonskim putem bori i protiv sve većeg broja „sakupljača životinja“ (animal hoarding), pa će i za njih biti uvedene oštrije sankcije.

Sve građane Beča koji se ogluše o dopunjeni zakon čekaju visoke kazne. Maksimalna kazna za nepoštovanje propisa povećana je sa 14.000 na čak 20.000 evra!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track