SKANDALOZNO: Poverljivu dokumentaciju bacili na đubre!

Propust Poreske uprave Inzbruka

SKANDALOZNO: Poverljivu dokumentaciju bacili na đubre!

Austrija -
Formulari sa adresama, brojevima bankovnih računa, brojevima socijalnog osiguranja i drugim ličnim podacima poreskih obveznika pronađene u đubru

INZBRUK - Umesto da unište poreske prijave sa ličnim podacima ljudi koji su ih predali, Poreska uprava Inzbruka je više od jedne tone ispunjenih formulara jednostavno je bacila na deponiju. Šofer kamiona sa otpadnim papirom ih je pronašao i obavestio javnost.

Zaštita ličnih podataka je zagarantovana u Austriji, ali izgleda samo teoretski. U praksi se međutim, dešava da podaci "cure", i to ne samo zbog upada hakera u elektronske datoteke.

Šofer Ernst Hofer preuzeo je veću količinu starog papira u tirolskom mestu Hal (Hall), sa zadatakom da ovu sirovinu vozi u jednu fabriku za reciklažu papira. Prilikom utovara, Hofer je video da je reč o ispunjenim formularima ličnih poreskih prijava, koje su bile podnete i obrađene u Poreskoj upravi Inzbruka 1990. godine.

Ova dokumentacija sa adresama, brojevima bankovnih računa, brojevima socijalnog osiguranja i drugim ličnim podacima trebala je najpre da se provuče kroz seckalicu za papir pa tek onda šalje na dalju reciklažu.

Danijela Kinc (Daniela Kinz), portparolka austrijskog Ministarstva finansija, kaže za bečki list Kronen Cajtung da ministarstvo ima striktna pravila uklanjaju ovakvih formulara. Oni se prevoze u zapečaćenom kamionu do preduzeća za recikliranje. Tamo se, pred očima radnika ministarstva finansija, sasecaju na male komade u specijalnoj mašini.

Ministartvo finansija pokrenulo je istragu kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za ovaj propust tirolske poreske uprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track