SNAŠLI SE: Otplaćuju odmor berući pečurke po brdima Austrije!
Foto: Shutterstock

ŠUMARI POJAČALI KONTROLE

SNAŠLI SE: Otplaćuju odmor berući pečurke po brdima Austrije!

Austrija -
Na trpezama lokalnih restorana u austrijskim izletištima završi i do 50 kilograma pečurki i drugih šumskih plodova koje turisti nelegalno beru i prodaju

KORUŠKA - Nedavno je sasvim slučajno otkriveno da mnogi turisti zapravo ne dolaze samo na odmor u austrijska brda, već da svoje "izlete" i lepote prirodi koriste da zarade skupljajući i prodajući pečurke i druge šumske plodove. Zaradom na ovaj način oni otplate deo svog odmora u palninama.

Šefovi kuhinja pojedinih restorana na početku bili su iznenađeni kada su im dolazili turisti sa pitanjem da li su zainteresovani da kupe sveže pečurke, najčešće lisičarke i vrganje. Iako i je bilo čudno, rado su prihvatali ove ponude i kupovali pečurke ispod tržišne cene.

Međutim kao je ova pojava uhvatila maha šumari su pojačali kontrolu i nadzor uz upozorenje da je trgovanje pečurkama nezakonito, a može biti i opasno po život ukoliko se niste odličan poznavalac gljiva. Na trpezama lokalnih restorana dnevno je završavalo i do 50 kilograma svežih pečurki koje su prodavane bez plaćanja poreza.

Cena lisičarki u prodavnicama je oko 15 evra po kilogramu. Vrganji su skuplj i kilogram ovih pečuraki u prodavnicama košta oko 25 evra.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja