SNEŽNI KOLAPS: U: Austriji metar i po snega, putevi i pruge blokirani!
Foto: OBB

Paralisani

SNEŽNI KOLAPS: U: Austriji metar i po snega, putevi i pruge blokirani!

Austrija -
Snežni nanosi na putevima uzrokovali su veliki broj saobraćajnih udesa, a mnogi putevi bili su blokirani zbog stabala koje je oborila oluja. Stotine domaćinstava provele su noć bez struje

BEČ - Jaka mećava izazavala je saobraćajni kolaps širom Austrije, a u regiji Arlberg i tirolskoj opštini Auserfernza napadalo je čak 150 centimetara snega, što je dosadašnji rekord!.

Snežni nanosi na putevima uzrokovali su veliki broj saobraćajnih udesa, a mnogi putevi bili su blokirani zbog stabala koje je oborila oluja. Stotine domaćinstava provele su noć bez struje, međutim, meteorolozi najavljuju da će danas pasti još metar snega.

Jak sneg izazvao je saobraćajni haos na autoputu Tauern (A10), glavnu vezu između zapadnog i južnog dela Austrije. Vremenske neprilike dovele su do potpunog zastoja kamionskog saobraćaja, a zbog oborenog stabla u potpunosti je blokiran saobraćaj kroz tunel Tauern u pravcu Salcburga. Još uvek nije poznato koliko će taj zastoj trajati.

Porušena stabla oštetila su i strujne železničke žice, što je dovelo do potpunog zastoja vozova između austrijskih pokrajina Tirol i Forarlberg. Takođe zbog jakih vetrova postoji i velika opasnost od lavina, pa je zatvoren i veliki broj puteva u Forarlberg. Eksperti upozoravaju da i u Tirolu postoji velika opasnost od lavina.

Foto: OBB
Foto: OBB

Zbog velike količine snega na putevima kod mesta Riclern došlo je do nekoliko lanačanih sudara.

Na severu pokrajine Salcburg vatrogasci su se tokom cele noći borili sa poplavama, dok su u brdskim predelima morali da izvlače automobile koji su zbog velikih snežnih padavina, ostali zarobljeni na republičkom putu Hohkenig.

Jak vetar i obilne količine snega oborile su veliki broj stabala i u pokrajini Tirol i izazvale veliki probleme tamošnjem stanovništvu. U regionima Brandenberg, Cilertal in Cel i Gerlostal stotine domaćinstava ostale su bez električne energije, a u predelu Kicbil-Briksental otežan je prijem radio signala.

Iz austrijskog auto-moto kluba upozoravaju da je saobraćaj na brdskim relacijama otežan i da zbog velike količine snega dolazi do pucanja drveća uz puteve. Jak vetar još više pogoršava situaciju.

Meteorolozi najavljuju da će i tokom današnjeg dana doći do obilnih snežnih padavina i kiša. Sneg se uglavnom očekuje u zapadnom delu Austrije. Na severnoj strani Alpa meteorolozi predviđaju da će pasti čak metar snega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track