ŠOKANTNI PODACI: Budući austrijski policajci ne znaju nemački!
Foto: Milan Ilić

Poražavajući rezultati prijemnog ispita

ŠOKANTNI PODACI: Budući austrijski policajci ne znaju nemački!

Austrija -
Moraćemo da uvedemo nemački kao obavezan predmet na policijskoj akademiji, izjavio je Herbert Lajser, policijski sindikalac

BEČ - Od 1.620 mladih Austrijanaca koji su se prijavili na prijemni ispit na policijskoj akademiji, samo 199 je uspelo da položi prijemni test, pre svega jer ne zna dobro nemački jezik! Čak trećina od ukupnog broja prijavljenih nije uspela da položi ne tako težak test maternjeg jezika.

Poražavajući podatak za austrijsko školstvo je činjenica da je na prijemnom ispitu za policajce samo jedan od sedam maturanata uspeo da položi test iz nemačkog. Od ukupnog broja prijavljenih kandidata, 15 odsto su činili Austrijanci sa migrantskim poreklom.

Međutim, njihovi rezultati na ovim testovima su minimalno uticali na ove katostrofalne brojke.

"Moraćemo da uvedemo nemački kao obavezan predmet na policijskoj akademiji. Za to ćemo angažovati kvalifikovane profesore“, izjavio je Herbert Lajser (Herbert Leisser), policijski sindikalac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije još uvek nije dalo komentar na ove poražavajuće brojke. Umesto toga, oni u prvi plan stavljaju veliko interesovanje mladih za policijsku akademiju, te naglašavaju da će to doprineti da se izaberu najbolji kandidati.

Ništa bolji nisu ni budući profesori

Brojke su još alarmantnije ako se uzme u obzir da čak polovina od 500 prijavljenih kandidata za studije pedagogije nije uspela da položi test nemačkog jezika. Njima su najviše problema zadavali gramatika i pravopis. Neki od kandidata su čak imali problema da prepričaju zadate tekstove, jer nisu uspeli da razumeju njihov kontekst. Podsetimo, polaznici ovih studija trebalo bi jednog dana da budu profesori nemačkog jezika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track