Špindeleger poklonio bokserske rukavice novom ministru finansija!
Foto: ORF

Austrija dobila novu vladu

Špindeleger poklonio bokserske rukavice novom ministru finansija!

Austrija -
Novi vicekancelar je Rajnhold Miterlener, ministar finansija Hans-Jerg Šeling, ministrar infrastrukture Alojz Šteger, a Sabine Oberhauzer je nova je ministarka zdravlja.

BEČ - Danas je ozvaničena nova rekonstruisana Vlada Austrije, sastavljena i dalje od predstavnika socijaldemokrata i narodnjaka (SPÖ­ÖVP). Pred austrijskim predsednikom Hajncom Fišerom (Heinz Fischer)u dvorcu Hofburg zakletve su položili novi ministri i državni sekretari.

Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner)je novi austrijski vicekancelar, umesto Mihaela Špindelegera koji je podneo ostavku na ovo, ali i mesto ministra finansija i predsednika ÖVP. Miterlener je zauzeo i mesto šefa Socijaldemokratske partije, ali nije želeo da napustifotelji saveznog ministra privrede i nauke.

Upražnjeno mesto ministra finansija zauzeo je Hans-Jerg Šeling (Hans­Jörg Schelling, ÖVP). Alojz Šteger (Alois Stöger, SPÖ), dosadašnji ministar zdravstva, postao je ministar infrastrukture, umesto Doris Bures, koja je nova predsednica parlamenta. Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ) nova je ministarka zdravlja.

Državna sekretarka Sonja Štesl (Sonja Stessl, SPÖ), iz ministarstva finansija odlazi u predsedništvo vlade. Novi državni sekretar u ministarstvu finansija od danas je Harald Marer (Harald Mahrer, ÖVP), umesto Johena Daningera (Jochen Danninger, ÖVP), koji napušta vladu.

Novi ministar finansija odmah po polaganju zakletve uputio se u ministarstvo finansija gde mu je prethodnika, Špindeleger uz "fotelju" predao i poklon. On je novom ministru zaželeo sve najbolje i uručio par crnih bokserskih rukavica (boja ÖVP­a).

"Trebaće ti", rekao je Špindeleger Šelingu.

"Sa takvim rukavicama posao biti lakši. I bez rukavica sam spreman za napad, ali sa rukavicama će to biti još bolje", rekao je Šeling.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track