SROZALI SE: Narodnjaci izgubili apsolutnu većinu u Foralbegu!
Foto: Rojters

Pokajinski izbori

SROZALI SE: Narodnjaci izgubili apsolutnu većinu u Foralbegu!

Austrija -
Ovim izborima ÖVP je izgubila apsolutnu većinu u još jednom delu Austrije, i sada drži apsolutnu vlast samo u Donjoj Austriji

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) izgubila je apsolutnu većinu u austrijskoj pokrajini Forarlberg, u kojoj su danas održani pokrajinski izbori, i moraće buduću pokrajinsku vladu da formira sa koalicionim partnerom.

Prema preliminarnim rezultatima, ÖVP je izgubila čak 8,7 odsto glasova i spala je sa 50,8, koliko je osvojila 2009. na 42,1 odsto, što je najslabiji rezultat u istoriji stranke u ovoj pokrajini. ÖVP će najverovatnije dobiti 16 od ukupno 36 poslaničkih mesta. Na drugom mestu, i pored gubitka od 1,9 odsto, našla se Slobodarska partija (FPÖ), koja je osvojila 23,1 odsto glasova i 9 poslaničkih mesta.

Stranka Zelenih najveći je pobednik ovih izbora pošto je osvojila 6,5 odsto više glasova nego 2009, i sa 17,1 procenata nalazi se na trećem mestu, sa šest poslaničkih mesta.

Tek na četvrtoj poziciji sa tri osvojena mandata je Socijaldemokratska partija (SPÖ), koja na saveznom nivou predvodi vladu u kojoj su narodnjaci, i koja je pala ispod 10 odsto na 8,8 odsto glasova. Neos je prešao cenzus i sa dva mandata ulazi u skupštinu.

Izlaznost je iznosila 65,1 odsto, što je za 3,3 odsto manje nego 2009.

Ovim izborima ÖVP je izgubila apsolutnu većinu u još jednom delu Austrije, i sada drži apsolutnu vlast samo u Donjoj Austriji. Poređenja radi, donedavno je ÖVP držala apsolutnu većinu u čak pet pokrajina.

Inače, predizborna kampanja u Forarlbergu bila je obeležena aferom oko krađe predizbornih baštenskih patuljaka, kojim je SPO "lovila“ glasove. Naime, samo u jednoj noći, odmah posle postavljanja, ukradeno je više stotina patuljaka pod nazivom "Kulmen“, koji je SPÖ lepila na bandere sa predizbornim porukama.

Za krađu patuljaka SPÖ je okrivila ÖVP, a vest o nestalim patuljcima pojavila se u svetskoj štampi, čime je skrenuta pažnja na izbore u najsevernijoj pokrajini Austrije.

A. Uzelac/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track