Štrahe napao predsednika Austrije jer hoće da zaposli azilante!
Foto: Promo I Rojters

Oštra kritika

Štrahe napao predsednika Austrije jer hoće da zaposli azilante!

Austrija -
Znamo da su samo dva od deset tražilaca azila zaista praćeni i procesuirani u svojim zemljama, dok je ostatak došao u Austriju motivisan drugim stvarima, kaže HC Štrahe

BEČ - Izjava predsednika Austrije Hajnca Fišera (Heinz Fischer, SPÖ) da bi osobama koje su podnele zahtev za dobijanje azila u Austriji trebalo dozvoliti da se zaposle, izazvala je negodovanje Slobodarske partije Austrije.

"Moramo proveriti kako da u određenim slučajevima iskoristimu radnu snagu izbeglica. Postavlja se pitanje zašto oni sami sebe ne bi mogli da izdržavaju“, rekao je Fišer za list Esterajh (Österreich).

Ovaj Fišerov predlog odmah je žestoko kritikovao Hajnc-Kristian Štrahe (Heinz-Christian Strache), šef Slobodarske partije Austrije. On smatra da je predsednik Fišer ovim predlogom izdao Austrijance.

"To bi bila legitimna državna zloupotreba azilanata i apsurdna ideja. Mi znamo da su samo dva od deset tražilaca azila zaista praćeni i procesuirani u svojim zemljama, dok je ostatak došao u Austriju motivisan drugim stvarima, koje nisu priznate kao osnova za dobijanje azila. Sve u svemu, dozvoliti azilantima da rade čim stignu u Austriju je u potpunosti izvrtanje samog značenja postupka dobijanja azila“, izjavio je Štrahe.

Međutim, ima i onih koji podržavaju predlog predsednika Fišera.

"Bolje bi bilo da se tražioci azila bave uređenim i regulisanim aktivnostima, nego da sede u izbegličkom domu. Ovakvim pristupom azilantima bi bilo lakše da se integrišu u društvo“, izjavio je Franc Klamer (Franz Klammer), legendarni austrijski skijaš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track