ŠTRAHE: Svima koji su ratovilI u Siriji zabraniti povratak u Austriju!
Foto: Rojter

Šef FPÖ traži zabranu ISIL-a

ŠTRAHE: Svima koji su ratovilI u Siriji zabraniti povratak u Austriju!

Austrija -
Ne sme da se dogodi da neko danas čoveku odseče glavu, a već sutra bude naš komšija, podvukao je šef slobodaraca

BEČ - Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache), šef Slobodarske partije Austrije (FPÖ), zahteva da se u Austriji i Nemačkoj pod hitno zabrani radikalno-islamističko-teroristička organizacije ISIL.

"Neverovatno je da jedna ovakva, očigledno teroristička organizacija kao što je ISIL kod nas nije zabranjena. To se mora što pre promeniti“, rekao je Štrahe u intervjuu za dnevni list Esterajh.

Pored toga, on zahteva i oštru akciju protiv radikalno-islamističkih grupacija koje propagiraju "sveti rat, uvođenje šerijata i drugih ludosti“.

"Služba za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma već deset godina ukazuje na sve ove probleme, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova nije preduzelo ništa po tom pitanju. Policija bi konačno trebalo da dobije ovlašćenja za sprovođenje oštrih mera“, naglasio je Štrahe.

Prema njegovim rečima te mere trebalo bi da počnu detaljnom proverom azilanata i oduzimanjem državljanstva naturalizovanim islamistima, kojima su dokazane terorističke aktivnosti, pa ići sve do zabrane ulaska u zemlju onima koji su ratovali u Siriji.

"Ne sme da se dogodi da neko danas čoveku odseče glavu, a već sutra bude naš komšija“, podvukao je šef slobodaraca.

On, takođe, naglašava da te oštre mere moraju da obuhvate i one koji u džamijama propagiraju mržnju.

"Ne smemo ostati samo nemi posmatrači dok u božjim kućama iza maske religije nastaju regrutne strukture“, kaže Štrahe.

On je još jednom ponovio zahtev za zabranu nošenja burki i naglasio da Slobodarska partija ne zahteva ništa više od onoga što je uradila Francuska, a potvrdio Evropski vrhovni sud.

Štrahe je najavio da će radikalni islimizam u Beču biti tema kampanje na sledećim izborima.

"To je goruća tema na koju mi već godinama ukazujemo i zbog koje smo napadani od strane naših političkih protivnika. Međutim, ona je sada naša realnost“, zaključio je Štrahe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track