ŠTEDI SE: Regrutima ukinuli svečano polaganje zakletve!
Foto: Bundesministerium Österreich

AUSTRIJSKA VOJSKA BEZ PARA

ŠTEDI SE: Regrutima ukinuli svečano polaganje zakletve!

Austrija -
Nema novca za besplatan gulaš koji se tradicionalno servirao rođacima i prijateljima mladih vojnika, ali ni za gorivo i vozila za prevoz regruta

BEČ - Austrija još uvek obavezuje mladiće na služenje vojnog roka, ali se više neće organizovati svečano polaganje zakletve regruta izvan kasarni, jer za to nema novca.

Ovo je najavio brigadni general Rudolf Štridinger (Rudolf Striedinger), komandant armijskog područjaDonje Austrije, posle poslednjeg svečanog polaganja zakletve pre par dana u Teksingtalu (Texingtal). Na svečanosti se okupilo više od 500 gostiju, roditelja, rođaka i prijatelja regruta.

Otkazivanje tradicionalne svečanosti polaganja zakletve mladih vojnika je još jedan pokazatelj jadnog budžetskog stanja austrijskih oružanih snaga. Novca nema ni za besplatan gulaš koji se tradicionalno servirao rođacima i prijateljima mladih vojnika, a ni za gorivo i vozila za prevoz vojnika.

Ubuduće ostaju u krugu kasarne... Svečano polaganje zakletve
Ubuduće ostaju u krugu kasarne... Svečano polaganje zakletve

Zbog besparice od skora austrijska vojna vozila smeju se koristiti samo u najnužnijim slučajevima, zaeventualnu vojnu akciju ili pripremu akcije, a postalo je nemoguće iznajmiti autobuse privatnih preduzeća zaprevoz vojnika na zakletvu.

Sve dok se ne popravi finansijska situacija, svečano zaklinjanje regruta obavljaće se skromno, u krugu kasarne, javljaju iz vojnih krugova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track