Sve je više organske hrane u austrijskim supermarketima
Foto: Cdm.me

Dobra ponuda zdrave hrane

Sve je više organske hrane u austrijskim supermarketima

Austrija -
Organsko mleko i mlečni proizvodi posebno su omiljeni među Austrijancima, a potrošnja ovog mleka se udvostručila u poslednjih 15 godina

BEČ - Već godinama raste ponuda bio­proizvoda u austrijskim supermarketima. Udeo proizvoda sa oznakom "bio" 2012. iznosio je 6,5 odsto, a 2013. godini 6,7 odsto.

Austrija je država u kojoj oznaku "bio" mogu da ponesu isključivo organski, čisti biološki proizvodi. Najviše je jaja (17 odsto), zatiim mleka (15 odsto), i krompira (15 odsto). Sve više je u ponudi "bio­jogurta" (13 odsto), butera (11 odsto), povrća (13 odsto) i voće (11 odsto).

Organsko mleko i mlečni proizvodi su posebno omiljeni među Austrijancima, potvrđuje Barbara Keher­-Šulc (Barbara Köcher-­Schulz), rukovodilac marketinga organskih proizvoda u AMA (Agrar Markt Austria), austrijskoj državnoj organizaciji za promovisanje domaće poljoprivrede.

Domaća potrošnja organskog mleka se udvostručila u poslednjih 15 godina. S druge strane, neiskorišćene su mogućnosti u organskoj proizvodnji mesa i mesnih prerađevina, bilo da je reč o crvenom mesu ili živini, kojih je trenutno u ponudi na tržištu svega tri odnosno četiri odsto.

"To se naravno odražava i na njihovu cenu koja je dvostruko veća od mesa konvencionalno proizvedenog. To je velika prepreka za potrošače«, izjavila je bečkom dnevnom listu Standard Manuela Šir (Manuela Schürr), portparolka AMA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track