SVI ODOŠE U PRIVATNIKE: Beču nedostaju  lekari!

MANJAK MEDICINSKOG KADRA U AUSTRIJI

SVI ODOŠE U PRIVATNIKE: Beču nedostaju lekari!

Austrija -
Sve veći broj lekara odlazi u privatne klinike ili otvara privatne ordinacije gde se bave alternativnim metodama lečenja, poput akupunkture ili homeopatije, koje se odlično "prodaju"

BEČ - Iako Austrija ima izuzetno veliki broj lekara (4,9 na 1000 građana), u nekim, pre svega ruralnim, delovima zemlje i dalje postoji konstantan manjak doktora i medicinskog osoblja. Sve manje mladih lekara pokazuje želju da nakon završenih studija radi u selima i odrekne se prednosti velikih gradova.

“Često prođu godine dok se neko ne odluči da svojevoljno počne da radi u seoskoj ordinaciji”, žale se iz Lekarske komore.

Međutim, ne kubure samo manja mesta sa manjkom državnih lekara, pa tako i u Beču, gde je osetno manji broj lekara za čiji savet građani ne moraju da plate iz sopstvenog džepa.

“U prestonici je 2013. godine bilo raspisano 48 konkursa za mesto lekara opšte prakse. Na deset konkursa smo imali svega po jednog kandidata, a na sedam se niko nije prijavio”, izjavio je predsednik Lekarske komore Tomas Sekereš (Thomas Szekeres).

Sve veći broj lekara odlazi u privatne klinike ili otvara privatne ordinacije gde se bavi alternativnim metodama lečenjakoje se odlično "prodaju" (poput akupunkture ili homeopatije), pa i među specijalistima vlada manjak personala.

Serekeš upozorava da će zbog porasta broja stanovnika i predstojećeg talasa penzionisanja među kolegama, ovaj problem u Beču narednih godinama biti još veći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track