DANIMA POD OPSADOM: Trg heroja u Beču  pun vojske!
Foto: Milan Ilić

Pipreme za izložbu

DANIMA POD OPSADOM: Trg heroja u Beču pun vojske!

Austrija -
Pripadnici Oružanih snaga Austrije ovog vikenda predstaviće građanima kakvim naoružanjem, opremom i vojnim veštinama raspolažu
1 / 10 Foto: Milan Ilić

BEČ - Trg heroja u centru Beča, ovih je dana pod vojnom opsadom.

Pripadnici Oružanih snaga Austrije imaju pune ruke posla i uveliko se pripremaju za izložba naoružanja, vojne opreme, jedinica austrijske vojske i vojnih veština. koja će se održati ovog vikenda. Ona se tradicionalno održava već 19 godina na jesen uoči Nacionalnog praznik Republike Austrije, a ove godine zakazana je za 26.oktobar.

Brigadni general Kurt Vagner
Brigadni general Kurt Vagner

Brigadni general Kurt Vagner (Kurt Wagner), vojni komandant Beča, rekao nam je da su dugo razmišljali da li da se izložba organizuje i ove godine sobzirom na besparicu u kojoj se našla austrijska vojska, i kresanje vojnog budžeta. Ipak, je na kraju prevladalo mišljenje da se održi, ali u smanjenom obimu.

"Uvereni smo da traba javnosti da predstavimo rad i opremu kojom raspolažu austrijske oružane snaga.", rekao je Vagner.

U ponedeljak su na Trg heroja, pred nekadašnji carski dvorac Hofburg, sletelačetiri helikoptera austrijske vojske. Tri su stariji modeli, a četvrti je impresivni model "crnog jastreba" (Sikorsky S­70A­42 Black Hawk).

Helikopteri sleteli u centar grada
Helikopteri sleteli u centar grada

Do nedelje na Trg će stići tenkovi i druga vojna, oklopna i transportna vozila, topovi i razni drugi sistemi naoružanja koje poseduje austrijska vojska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja