U Beču skup o privatizaciji 502 srpska preduzeća

Privreda

U Beču skup o privatizaciji 502 srpska preduzeća

Austrija -
Jedna od hrabrijih vladinih odluka je donošenje novog zakona o bankrotu i zakona o privatizaciji, koji na delu pokazuju volju za reformama, kaže bečki advokat Radivoje Petrikić

BEČ - U Beču će u četvrtak, 23. septembra, biti održano predavanje "Nova Srbija: Predstojeća privatizacija 502 preduzeća na bazi novog Zakona o privatizaciji" na kojem će govoriti Marijana Radovanović, direktorka Agencije za privatizaciju Srbije i Ivana Ranković ­Blažević, direktorka Centra za privatizaciju.

"Vlada premijera Aleksandra Vučića poslednjih meseci počela je brojne reforme i donela više važnih zakona za smer razvoja države. Jedna od hrabrijih vladinih odluka je donošenje novog zakona o bankrotu, kao i zakona o privatizaciji, koji na delu pokazuju volju za reformama i evropsku orjentaciju srpske vlade", kaže Radivoje Petrikić, austrijsko-srpski advokat i predsednik Austrijsko-­srpskog privrednog foruma (Österreichisch-Serbisches Wirtschaftsforum) iz Beča.

Rezultat ovakve orjentacije je, između ostalog, privatizacija 502 preduzeća u Srbiji, dodaje Petrikić. Upravo to je i bio povod da se 23. septembra organizuje skup u Beču. Ovo predavanje je najnovije u seriji predavanja "Nova Srbija" (Das neue Serbien), koja se održavaju u saradnji sa Ambasadom Srbije u Austriji i austrijskim predstavništvom Privredne Komore Srbije.

Predavanje u Beču biće nedelju dana posle isteka roka do kojeg Agencija za privatizaciju Srbije prima pisma zainteresovanih za kupovinu 502 srpska preduzeća. Do kraja oktobra agencija će Ministarstvu privrede Srbije dostaviti predloge modela i metoda privatizaacije za svako preduzeće s ove liste.

Kupci preduzeća koja se privatizuju mogu biti sva domaća i strana pravna i fizička lica, bilo sa srpskim ili drugiim državljanstvom. Zakonski rok za privatizaciju preostalog društvenog kapitala u Srbiji je 31. decembar 2015. godine.

Predavanje će u 18.30 početi u "Sali Austria" velike bečke advokatske kancelarije CMS Rajh-­Rorvig Hajnc (CMS Reich­-Rohrwig Hainz), u Gauermanovoj ulici broj 2, u istorijskom centru Beča (Gauermanngasse, 1010 Wien).

Nekadašnji giganti na prodaju

Na listi 502 preduzeća su i poznata imena nekadašnje srpske i jugoslovenske privrede, kao što su Poljoprivredni kombinat Beograd, fabrika automobila FAP iz Priboja,Azotara Pančevo, Prva iskra iz Bariča, Goša iz Smederevske Palanke, kraljevački Magnohrom, farmaceutski proizvođač Galenika iz Zemuna, Fabrika vagona Kraljevo, ŠIK Kopaonik Kuhinje iz Kuršumlije, Simpova preduzeća, preduzeća EI Niš, Jat tehnika, Utva iz Pančeva i mnoge druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track