HAKERSKI NAPAD NA AUSTRIJU: Na udaru skoro 10.000 računara državnih službi, provajdera i firmi!

Vojska saopštila

HAKERSKI NAPAD NA AUSTRIJU: Na udaru skoro 10.000 računara državnih službi, provajdera i firmi!

Austrija -
Kvalitet napada koji je trajao 48 sati ukazuje na to da bi nalogodavac mogla biti neka od stranih tajnih službi

BEČ - Nepoznati hakeri su u utorak i sredu, za samo 48 sati, izveli čak 9.376 napada na austrijske kompjutere, saopštila je austrijska vojska. Dva napada bila su izuzetno jaka, profesionalna pokušaja, ali ipak neuspela zbog odlične kompjuterske zaštite.

Glavni ciljevi hakerskih napada su pre svega različite državne službe zadužene za saobraćajne, vodene i energetske infrastrukture, firme i internet provajderi, a kvalitet ovog napada ukazuje na to da bi nalogodavac mogla biti neka od stranih tajnih službi.

U borbi protiv sajber napada vojsci pomaže MUP. Specijalna jedinica ovog ministarstva bori se protiv sajber kriminala, dok je vojska zadužena za sprečavanje sajber ratova i napada koji bi za cilj mogli da imaju paralisanje države. Kako bi u ovom uspela, vojska već radi na regrutaciji mladih hakerskih talenata, i to sloganom "Jesi li zabranjeno dobar?“ .

Austrijska vojska ove godine je čak 500 puta bila cilj napada, od kojih se najjači odigrao tokom leta. Hakeri su uz pomoć imejla pokušali da prate aktivnosti tastature, to jest šta tačno osoba za određenim kompjuterom kuca. Ovaj napad bio je neuspešan, zahvaljujući odličnom kompjuterskom odbrambenom sistemu.

Pored programa koji je razvila bezbednosna kompanija Nors koja prati napade u virtuelnom prostoru, podatke o napadu na austrijske kompjutere ima i austrijska vojska. Njeno C odeljenje koje se bavi tehničkim i elektronskim uslugama, prepoznaje IP-adresu svakog napadača i njegove žrtve, pa je ustanovljneno da 109.000 ispitanih kompjutera ima loš ili čak nikakav bezbednosni sistem.

Mlade hakerske generacije uskoro će doći na red za služenje vojnog roka, pa će, umesto da se u okviru šestomesečne obuke bore protiv izmišljenih protivnika, vojsci pomagati u borbi protiv pravog i opasnog neprijatelja - na internetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja