UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Za opremu đaka  treba oko 300 evra!

Austrijski đaci se vraćaju u škole

UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Za opremu đaka treba oko 300 evra!

Austrija -
Čak 10 posto svih đaka u Austriji potiče iz siromašnijih porodica, a njihovi roditelji nemaju dovoljno novca da kupe deci sve što je neophodno za početak nove školske godine

BEČ - Kako se približava početak nove školske godine, većina roditelji u Srbiji muku muče kako da kupe sve potrebne stvari za školu svojoj deci. Najnovija istraživanja u Austriji pokazuju da su u sličnom problemu i mnogi roditelji u Austriji.

Čak 10 posto svih đaka u Austriji koji potiče iz siromašnijih porodica, a njihovi roditelji nemaju dovoljno novca da opreme svoje đake za početak nove školske godine i kupe sve što im je neophodno. U proseku po detu treba izdvojiti najmanje 300 evra za nabavku neophodnih stvari koje su detetu potrebne u školi.

Nedostaje novca za kupovinu školske torbe, školskih udžbenika, svesaka, olovki, bojica, sportske opreme i drugih “sitnica”. Mnoga deca mogu samo da sanjaju o izletima i ekskurzijama sa svojim školskim drugarima.

Humanitarna organizacija Karitas zahteva da se izjednači finansijska pomoći unutar svih austrijskih pokrajina. Pokrajine Štajerska, Donja Austrija i Forarlberg na primer nisu spremne da novčano pomognu roditeljima kojima je pomoć neophodna, da pripreme dece za početak školske godine.

S. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track