FPÖ pokreće tužbu protiv austrijskog kancelara zbog sanckija Rusiji!
Foto: Www.hcstrache.at

Vlada im kriva

FPÖ pokreće tužbu protiv austrijskog kancelara zbog sanckija Rusiji!

Austrija -
Austrija je podržala najnovije sankcije EU i time je vlada ugrozila hiljade radnih mesta, te dosula ulje u vatru, kaže Štrahe, koji je pozvao vladu da garantuje cenu gasa građanima

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) optužila je austrijskog kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann) da je prekršio Ustav pristankom na nove sankcije EU Rusiji i najavljuje takozvanu ministarsku tužbu u parlamentu protiv njega. Slobodarci kažu da je kancelar ovim činom ugrozio hiljade radnih mesta u Austriji!

Zahtevom, koji će biti podnet na idućoj sednici parlamenta, slobodarci žele da pozovu parlament da podigne tužbu protiv kancelara pred Ustavnim sudom.

"Osnove zakona o neutralnosti nisu ispoštovane i time postoji kršenje ustavnog prava", objasnio je lider FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache).

Austrija je podržala najnovije sankcije EU i time je vlada ugrozila hiljade radnih mesta, te dosula ulje u vatru, kaže Štrahe. FPÖ je pozvao vladu da garantuje cenu gasa građanima pošto se mora računati sa izostankom isporuka gasa.

Takođe FPÖ ponavlja zahtev da Austrija sa drugim zemljama koje su izrazile negodovanje protiv pooštravanja sankcija - Slovačka, Češka, Finska, Mađarska, Kipar, Rumunija i Italija, treba konačno da uspostavi "veto-savez" i zajednički deluje protiv kaznenih mera.

Prema rečima Štrahea, neophodan je povratak za pregovarački sto i diplomatski sve učiniti da se reši konflikt. Uz to, kako je podvukao, mora biti jasno da Ukrajina ne može da postane deo NATO, već treba da ostane neutralna zemlja, federalna država i garantuje autonomiju stanovništvu u južnom i istočnom delu.

"Sa aktuelnom strategijom sankcija ide se u pravcu ledenog doba, pravcu nove čelične zavese i novog hladnog rata", upozorio je Štrahe koji, se ujedno u "ime Austrijanaca" izvinio ruskom stanovništvu.

Ministar bez portfelja Jozef Ostermajer (Joseph Ostermeier) kaže da su sankcije u saglasnosti sa neutralnošću Austrije, dodajući da je shvatanje neutralnosti od strane FPÖ "zastarelo". On je objasnio da se neutralnost, od pristupanja u EU, ograničeno posmatra samo na vojni element, i da ne sme da sprečava solidarno delovanje u političkim i ekonomskim sankcijama EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja