UHVAĆENI NA DELU: Socijademokrateske patuljke  krali austrijski narodnjaci!
Foto: Metronews.fr

Rešena misterija nestanka "Kulmena " iz Forarlberga

UHVAĆENI NA DELU: Socijademokrateske patuljke krali austrijski narodnjaci!

Austrija -
U Lagenu kod Bregenca uhvaćeno je četvoro u krađi predizbornih baštenskih patuljaka SPÖ a među njima je bio i opštinski odbornik sa liste bliske Narodnoj partiji

BEČ - Misterija oko krađe predizbornih baštenskih patuljaka Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u pokrajini Forarlberg rešena je, pošto su kradljivcu uhvaćeni na delu.

Nakon nestanka 400 patuljka "Kulmen", koji je sa svojim parolama, SPÖ okačila na bandere uličnog osvetljena, na tri metra visine u toku samo jedne noći, članovi stranke su zatražili dase istraži ova "otmica". U noći sa petka na subotu, u mestu Langen kod Bregenca uhvaćeno je četvoro osumnjičenih za krađu "Kulmena", od kojih je jedan opštinski odbornik liste bliske Narodnoj partiji (ÖVP), sa kojom socijaldemokrate vladaju na saveznom nivou, a koja je glavni konkurent na pokrajinskim izborima.

"Dvojica muškarca su presecala kanape kojima je "Kulmen" bio vezan za svetiljke, potom ih ostavljali na trotoaru, odakle ih je drugi tim kupio kolima", preneli su članovi SPO koji su pratili kradljivce i prijavili ih policiji.

Policija u Bregencu izjavilisu da će najverovatnije protiv njih biti podneta prijava zbog krađe. Međutim, pravnu ocenu ovog dela treba da da državno tužilaštvo, jer je SPO, na početku kampanje, objavljivala da građani koji to žele mogu kući da ponosu "Kulmena".

ÖVP je odbacila tvrdnje SPÖ da ima veze sa krađom patuljaka, i negira da je među uhapšenima član narodnjaka Forarlberga. Istovremeno ÖVP zahteva prekid priče o krađi patuljaka, ocenjujući da je to samo izazvalo podsmevanje u međunarodnoj štampi. Na drugoj strani SPÖ najavljuje da će nastaviti kampanju sa "Kulmenom", ali ne kao do sada, već će ga lično poklanjati zainteresovanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track