VAJBEL (FPÖ): Roditelji moraju da znaju da je nemački ključ uspeha njihove dece!
Foto: Fpo

Znanje jezika presudno

VAJBEL (FPÖ): Roditelji moraju da znaju da je nemački ključ uspeha njihove dece!

Austrija -
Slobodarci zahtevaju da učenje jezika uđe u knjižicu o obaveznim zdravstvenim pregledima i vakcinacijama deteta, kaže Kristof Vajbel

BEČ - Građani stranog porekla u Austriji teže dolaze do posla i među njima je najveća stopa nezposlenosti. To je poseban problem za mlade do ­24 godine, podseća Kristof Vajbel (Christoph Waibel), koji uskoro treba da postane portparol za integraciju Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

"Ovim ljudima moramo još jače staviti do znanja da je poznavanje jezika ključ za školovanje i integraciju u tržište rada i u društveni život!“, naglašava Vajbel. On se takođe zalaže za što raniji početak učenja jezika, tako da ga deca znaju kad krenu u osnovnu školu.

Slobodarci zahtevaju da učenje jezika uđe u knjižicu o obaveznim zdravstvenim pregledima i vakcinacijama deteta (Mutter-Kind-Pass), kaže Vajbel.

"I na ovaj način treba roditeljima dece sa imigracionim poreklom staviti do znanja da i na ovom polju snose roditeljsku odgovornost“.

S obzirom da Austrija još nije ostvarila cilj da deca nauče nemački pre početka škole, Slobodarska partija se zalaže za uvođenje posebne nastave, takozvanih "Odelenja sa šansom“ (Chancenklassen).

"U njima bi se deca koja nedovoljno znaju nemački jezik, ciljano podučavala i pripremala za redovnu nastavu“, kaže Vajbel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track